<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Óvatosságot kér az adatvédelmi hatóság.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) értesülései szerint minden 18 év feletti külföldi személynek, aki a 2022-es katari labdarúgó világbajnokságra utazik két mobilalkalmazást kell telepítenie a telefonkészülékére: a mérkőzések követéséhez és a helyi metró ingyenes használatához kiadott hivatalos világbajnokság alkalmazást (Hayya) és egy Covid-követő alkalmazást (Ehteraz).

Több európai adatvédelmi hatóság által végzett szakértői technikai elemzések alapján az iOS-en és Androidon is elérhető Etheraz és Hayya alkalmazások rendkívül széles jogosultságokat kérnek a készülékekhez, amelyek az eszközök illetve a felhasználói viselkedés figyelését és nyomon követését teszik lehetővé. Ezért a Hatóság fokozott körültekintésre inti az alkalmazásokat telepítőket.

A Hatóság azt javasolja az utazóknak, hogy aki teheti, külön telefont használjon az applikációk telepítéséhez, amit kizárólag az alkalmazásokhoz használ és más tevékenységet (pl. telefonbeszélgetés, internetezés, e-mail levelezés) nem végez illetve más személyes adatot (pl. telefonszámokat, kép- vagy hangfájlokat) nem tárol rajta.

Amennyiben ez nem lehetséges, akkor csak közvetlenül indulás előtt telepítsék az alkalmazásokat, és azokat azonnal töröljék, amint visszatérnek Magyarországra. Ez esetben a Hatóság javasolja a telefonon tárolt személyes adatok eltávolítását, tekintettel arra, hogy azok az alkalmazások telepítésével a katari hatóságok számára hozzáférhetővé válnak.

(MTI)