<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főleg ingatlanos projekteket és cégeket vásároltak fel, azok tejelnek most. 

Ömlik a pénz Katarba. Pontosabban már jó pár évtizede ömlik. És nem csak az olajdollárokról van szó, sőt, már főleg nem azokról. A katari állam különféle alapokon és állami vállalatokon keresztül sikeresen tette rá a kezét több nyugati kereskedelmi ingatlanra, továbbá hosszú ideje jól futó kereskedő és termelő vállalatokra.

Az egiyk ékkő, a londoni Harrods áruház. Fotó: flickr
Az egiyk ékkő, a londoni Harrods áruház. Fotó: flickr

Csak párat hozunk most ide. Itt van mindjárt a Harrods luxus áruház. Emlékezetes, hogy a briteket és a nemzetközi pénzvilágot is mondhatni sokkolta, amikor Diana hercegnő barátjának családja, az egyiptomi al-Fayed família belenyúlt a zsebébe és megvette ezt az ikonikus ingatlant. (A Netflixen éppen a héten kezdték vetíteni a Korona sorozat 5. évadját, abban erről több részlet is kiderül - a szerk.) Katarban is szemet vetettek erre, úgyhogy évekkel később az egyik katari szuverén alapé lett.

Egy modern ikon is katari kézbe került. Ez a Shard (szilánk) névre hallgató irodatorony Londonban. Építészeti csoda, ez nem is vitás és ma már sok filmforgatás is zajlik benne, tetején és körülötte – a népszerűség egyfajta fokmérőjeként. A világ egyik legforgalmasabb nemzetközi repülőtere, Heathrow is üdvözölhetett katari tulajdonosokat. 

A bbc.com szerint a 10 legnagyobb britanniai földtulajdonos közé verekedte be magát Katar, s ha így megy tovább, bekerülhet az első ötbe. Ne feledjük, hogy fontos gázszállító is a szigetország számára. Természetesen másutt is körülnézett a katari emír. Jó időzítéssel több görög szigetet is vett, amikor a 2008-2009-es válság után a görög államnak meg kellett szabadulnia bizonyos vagyonelemektől, hogy ne dőljön be az ország.

A felújítás után így nézhet ki majd a volt Balettintézet. Fotó: Bánáti+Hartvig Építész Iroda
A felújítás után így nézhet ki majd a volt Balettintézet. Fotó: Bánáti+Hartvig Építész Iroda

Persze, itt is van magyar szál, hiszen a luxust kedvelő katari vezetők a mi Budapestünkben is láttak fantáziát. Na, nem az egész városban, csak az Andrássy úton, ahol megvették az egykori Drechsler palotát (Balettintézet). A felújítást a DVM Groupra bízták, elvileg 2023-ban meg is nyílik ott a Marriott szállodaüzemeltetőhöz tartozó W Hotel első magyarországi egysége.

Van másik kötődés is, az is ingatlanos. A katari sejk 2016-ban befektetőként beszállt a Market Építő Zrt. Kopaszi-gáton épülő iroda- és lakópark fejlesztésébe is. Onnan viszont már lassacskán jönnek a pénzek, hiszen több mint ezer lakást eladtak és két irodaház is elkészült, sok bérlő is fizeti a díjakat.

Az elmúlt 20 évben több olyan világszintű sportesemény volt, amit ilyen-olyan keménységű autokrata rezsimben élő országokban rendeztek – állapította meg a brit portál. Kínában volt téli és nyári olimpia, Putyiné lett egy téli olimpia és az előző foci vb, most meg Katar rúghatott labdába ezen a téren. De az arab ország Kínánál és Oroszországnál is több és alaposabb kritikát kapott amiatt, ahogyan kezelte az egész eseményt és amilyen áldozatok árán megépíttette a létesítményeket. 

A hivatalos katari nyilatkozatok szerint ez a mostani vb lesz az első  carbon semleges világbajnokság, ennek érdekében mindent meg is tettek. De ez nem igaz, mármint a carbon semlegesség. A nyugati elismert szakértők a hivatalos kibocsátási értéknek legalább háromszorosáról beszélnek. Katar azt mondja, hogy azzal, hogy nem több városban lesz egy országon belül, hanem egyetlen helyszínre koncentrálódik minden, sokkal kevesebb lesz a közlekedés miatt keletkezett kibocsátás. Egyébként csak elektromos buszokat fognak használni.

Összesen nyolc stadionban rendeznek meccseket, ebből hét teljesen új létesítmény. A Stadium 974 névre keresztelt helyszínt használt konténerekből építettek és a vb után elbontják, hat másikat teljesen átépítenek: hotelek és közösségi épületek is „keletkeznek” ezáltal.

A szurkolók elhelyezésére a legváltozatosabb módon készültek fel. A szállodákon és apartmanházakon kívül lesznek sivatagi kempingek, villák és még néhány kiszuperált tengerjárón is lehet majd aludni. Összesen 30 ezer extra szobát alakítanak ki, így mintegy 130 ezer szoba áll rendelkezésre. Azt még nem tudni, hogy ez elég lesz-e – jegyezte meg a brit portál.