3p

Amerikai sajtóértesülés szerint Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora Oroszországba
látogathat, ahol valószínűsíthetően fegyverüzletekről tárgyalna Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor azt tervezi, hogy Oroszországba utazik, ahol Vlagyimir Putyin orosz államfővel találkozik – írta amerikai tisztviselőkre hivatkozva a BBC egyesült államokbeli partnere, a CBS.

A két vezető vélhetően arról egyeztetne, hogy a posztsztálinista diktatúra milyen fegyverszállításokkal tudná kisegíteni Oroszországot az Ukrajna ellen vívott háborújában. A New York Timesnak nyilatkozó források szerint Kim felfegyverzett vasúti szerelvényen - páncélvonaton - érkezhet orosz földre, vélhetően Vlagyivosztokba. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki nemrégiben látogatott el Phenjanba, állítólag igyekezett tüzérségi lőszereket beszerezni az észak-koreai tartalékokból. Ezek kompatibilisek az orosz ágyúkkal, miután mindkettő a szovjet arzenálból származik.

Mit adnak a másiknak? 

A miniszter hazatérte után Putyin és Kim állítólag leveleket váltott egymással, amelyben biztosították a
másik felet, hogy erősíteni akarják a két ország kapcsolatait. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője a washingtoni kormány nevében azt javasolta Phenjannak, hogy ne adjon el fegyvereket az oroszoknak. Ha mégis ezt teszik, akkor a számtalan szigorúbbnál szigorúbb szankció tetejébe további gazdasági korlátozások bevezetésére számíthatnak. Az Egyesült Államok és Dél-Korea attól tart, hogy Kim cserébe az észak-koreainál fejlettebb katonai technikát kaphat az oroszoktól. Ugyanakkor lehet, hogy csak élelmiszerrel és készpénzzel fizetnének, miután elsősorban erre van szüksége a koronavírus-járványban a szokásoknál is jobban lerongyolódott Észak-Koreának. 

Vlagyimir Putyinnal találkozhat az észak-koreai diktátor. Fotó: MTI/EPA
Vlagyimir Putyinnal találkozhat az észak-koreai diktátor. Fotó: MTI/EPA

John Everard, aki 2006 és 2008 között brit nagykövetként dolgozott az elzárkózó országban, kétli, hogy létrejön a találkozó. Egyrészt Kim személyes biztonságát illetően teljesen paranoiás, ezért tarthat az oroszországi utazástól. Másrészt a lőszerek, amikre az oroszok igényt tarthatnak évtizedek óta rozsdásodnak a raktárakban, így kérdéses, mennyire használhatók.

Kim és Putyin 2019-ben egyszer már találkozott Vlagyivosztokban. Ez egy hónappal követte az észak-koreai vezető és Donald Trump akkori amerikai elnök vietnámi csúcstalálkozóját. Utóbbi kudarcba fulladt, mert Phenjan nem hajlandó lemondani atomfegyvereiről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!