2p

Az Európai Tanács jogi szolgálata tájékoztatta a tagállamokat, hogy Orbán Viktor moszkvai útja, ahol Vlagyimir Putyin elnök az EU soros elnökeként köszöntötte sérti az EU alapszerződéseit.

Három, az ügyet ismerő forrás szerint az Európai Tanács jogi szolgálata tájékoztatta a tagállamokat, hogy Orbán Viktor moszkvai útja, ahol Vlagyimir Putyin elnök az EU soros elnökeként köszöntötte sérti az EU alapszerződéseit, amelyek tiltanak minden olyan intézkedést, amely veszélyeztetheti az Unió célkitűzéseit. Emellett Orbán Viktor megsértett egy olyan rendelkezést, amely előírja, hogy minden tagnak a lojalitás és a kölcsönös szolidaritás szellemében kell külpolitikai tevékenységet folytatnia – írja a Financial Times.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke „politikai hibának” és „problémásnak” nevezte az utazást, és kijelentette: „Ez a munkamódszer elfogadhatatlan”. Észrevételeit akkor tette, amikor Magyarország átvette az EU Miniszterek Tanácsának hat hónapos soros elnökségét, mindössze négy nappal Orbán Viktor moszkvai látogatása előtt. Más uniós tagországok vezetései úgy vélik, hogy a magyar kormányfő visszaélt státuszával, hogy nagyobb jelentőséget adjon a Putyinnal való találkozójának.

„Ez az unió megosztására tett kísérlet... el kell kerülnünk, hogy csapdába essünk” – mondta Michel a kormány diplomáciai kitérőjéről. „Nem akarjuk magunkat büntetni egy olyan mellékhatással, hogy megpróbálunk valakit megbüntetni . . . Legyünk okosak!” – fogalmazott a Tanács leköszönő elnöke utalva arra, hogy retorziók érhetik a magyar vezetést.

Orbán Viktor találkozója Putyinnal az Európai Tanács szerint az unió megosztására tett kísérlet
Orbán Viktor találkozója Putyinnal az Európai Tanács szerint az unió megosztására tett kísérlet
Fotó: MTI

Az EU kinyilvánított álláspontja, amellyel Orbán is egyetértett, elítéli Moszkvát mint agresszort és az ukrajnai konfliktus kirobbantóját. A magyar kormány azonnali béketárgyalásokra való felhívása azonban ellentmond az EU és a NATO kinyilvánított politikájának, miszerint Ukrajna beleegyezése nélkül nem lehet ilyen tárgyalásokat folytatni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!