<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Védelmi Tanács kedd esti ülését követően szerda reggel kormányülést hívtak össze. Szijjártó Péter a lengyel külügyminiszterrel egyeztetett.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött: a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a szerdai kormányülésen is részletesen értékelik az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit, azt követően, hogy Lengyelországban vélhetően rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerda reggel. Az ülésen - többek között a titkosszolgálatok jelentései alapján - elemzik a kialakult helyzetet Magyarország katonai és energiabiztonsága szempontjából.

Szijjártó Péter a Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben azt jelezte, hogy beszélt a lengyel külügyminiszter-kollégájával, Zbigniew Rauval. A külügyminiszter szerint speciális kapcsolat fűz minket Lengyelországhoz, a lengyelekhez. „Ez nem egyszerűen stratégiai partnerség vagy barátság, hanem testvériség. Ezért is figyeljük nagy-nagy aggodalommal tegnap óta a lengyelországi történéseket” – jelezte Szijjártó Péter. Mint jelezte, felajánlotta a segítségét Lengyelországnak.

Szijjártó Péter beszámolt a lengyel külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről. Fotó: Facebook/Szijjartó Péter
Szijjártó Péter beszámolt a lengyel külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről. Fotó: Facebook/Szijjartó Péter

A magyar és a lengyel külügyminiszter megbeszélésén elhangzott, hogy Varsó semmi biztosat, semmi véglegeset nem tudnak mondani becsapódó rakétákról. A lengyelek egy minden körülményre tekintetbe vevő vizsgálatot folytatnak. Azt is elmondta, hogy a lengyel külügyminisztériumba behívatták az orosz nagykövetet és egy jegyzéket adtak át neki. Szijjártó Péter megerősítette, hogy a lengyelek kezdeményezték a NATO alapszerződés 4. cikkelyére hivatkozva egy közös konzultációt. Kiderült az is, hogy a NATO ülés 10 órakkor kezdődik. Ebben a helyzetben Szijjártó Péter szerint a stratégiai nyugalom kell, hogy uralja a döntéshozókat.

Azt is elmondta a magyar miniszter, hogy kedd este óta szünetel a Barátság kőolajvezetéken a szállítás, de jó hír, hogy maga a vezeték nem sérült meg. A szállítást működtető egyik transzformátorállomás kapott találatot, ami belátható időn belül ki lehet javítani.