2p

Az amerikai elnök az első vizsgálatok eredményeiről tájékoztatta a közvéleményt.

Joe Biden szerint a Lengyelországban két ember halálát okozó rakétát a röppályája miatt nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték volna ki. Az amerikai elnök a G20-ak találkozóján beszélt az indonéziai Balin, miután rendkívüli ülést hívott össze a nyugati vezetőkből, hogy megvitassák a NATO-területen történt robbanást, amely az ukrajnai háborút egy új, még veszélyesebb dimenzióba emelheti.

Arra a kérdésre, hogy a rakétát Oroszországból lőtték-e ki, Biden azt mondta: „Vannak előzetes információk, amelyek ezt cáfolják. Nem akarom ezt mondani, amíg teljesen ki nem vizsgáltuk. De a pályáját tekintve nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték ki.” Hozzátette: "De meglátjuk, meglátjuk."

A lengyel külügyminisztérium „orosz gyártmányú” rakétának minősítette a rakétát, amely kifejezés magában foglalhatja az Ukrajna birtokában lévő S-300-as föld-levegő rakétákat is. „Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk Lengyelország nyomozását az ukrán határ közelében történt robbanás ügyében, és gondoskodni fognuk arról, hogy pontosan kiderítsük, mi történt” – mondta Biden, mielőtt a G20-ak többi vezetőjével meglátogatott a mangrove csíráztató üzemet.

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan kijelentette, hogy ők hisznek az oroszok állításának, mely szerint nincs közük a támadáshoz, hozzátéve, hogy valószínűleg technikai hiba volt. „Találkoztam Olaf Scholz német kancellárral. Általános az a benyomás, hogy nem szabad ragaszkodnunk ahhoz, hogy ezt a rakétát Oroszországból lőtték ki. Ez provokáció lenne."

Az amerikai és a török elnök megjegyzések azután hangzottak el, hogy Biden rendkívüli ülést hívott össze a nyugati vezetők G7-csoportjából, hogy megvitassák a lengyelországi sztrájk következményeit.

Frissítés

Az AP hírügynökség arról számolt be, hogy amerikai tisztésgviselők azt feltételezik, hogy a Lengyelországot elérő rakéta egy ukrán légelhárító lövedék volt, amelyet az ország nyugati részét is elérő invázió miatt lőtték ki. Az nem derült ki, hogy az ukrán légelhárító rakéta a becsapódás előtt találkozott a megcélzott orosz eszközzel vagy sem.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!