<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai elnök az első vizsgálatok eredményeiről tájékoztatta a közvéleményt.

Joe Biden szerint a Lengyelországban két ember halálát okozó rakétát a röppályája miatt nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték volna ki. Az amerikai elnök a G20-ak találkozóján beszélt az indonéziai Balin, miután rendkívüli ülést hívott össze a nyugati vezetőkből, hogy megvitassák a NATO-területen történt robbanást, amely az ukrajnai háborút egy új, még veszélyesebb dimenzióba emelheti.

Arra a kérdésre, hogy a rakétát Oroszországból lőtték-e ki, Biden azt mondta: „Vannak előzetes információk, amelyek ezt cáfolják. Nem akarom ezt mondani, amíg teljesen ki nem vizsgáltuk. De a pályáját tekintve nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték ki.” Hozzátette: "De meglátjuk, meglátjuk."

A lengyel külügyminisztérium „orosz gyártmányú” rakétának minősítette a rakétát, amely kifejezés magában foglalhatja az Ukrajna birtokában lévő S-300-as föld-levegő rakétákat is. „Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk Lengyelország nyomozását az ukrán határ közelében történt robbanás ügyében, és gondoskodni fognuk arról, hogy pontosan kiderítsük, mi történt” – mondta Biden, mielőtt a G20-ak többi vezetőjével meglátogatott a mangrove csíráztató üzemet.

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan kijelentette, hogy ők hisznek az oroszok állításának, mely szerint nincs közük a támadáshoz, hozzátéve, hogy valószínűleg technikai hiba volt. „Találkoztam Olaf Scholz német kancellárral. Általános az a benyomás, hogy nem szabad ragaszkodnunk ahhoz, hogy ezt a rakétát Oroszországból lőtték ki. Ez provokáció lenne."

Az amerikai és a török elnök megjegyzések azután hangzottak el, hogy Biden rendkívüli ülést hívott össze a nyugati vezetők G7-csoportjából, hogy megvitassák a lengyelországi sztrájk következményeit.

Frissítés

Az AP hírügynökség arról számolt be, hogy amerikai tisztésgviselők azt feltételezik, hogy a Lengyelországot elérő rakéta egy ukrán légelhárító lövedék volt, amelyet az ország nyugati részét is elérő invázió miatt lőtték ki. Az nem derült ki, hogy az ukrán légelhárító rakéta a becsapódás előtt találkozott a megcélzott orosz eszközzel vagy sem.