3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  

Talán nem túlzást azt állítani, hogy új világra ébredt Európa idén február 24-én, amikor az orosz hadsereg átfogó támadást indított Ukrajna ellen. Ilyen jellegű és mértékű katonai agresszióra egy másik, szuverén állam ellen a II. világháború óta nem volt példa Európában.

Vér és szenvedés

A Moszkva által várt gyors győzelem azonban elmaradt.

Az ukrán hadsereg – jelentős részben a NATO-tagállamok folyamatos fegyverszállítmányainak köszönhetően – ellen tudott állni az orosz támadásoknak, az elmúlt hónapokban pedig jelentős területeket foglalt vissza Kelet-Ukrajnában.

Erre válaszként Oroszország az ukrán energetikai rendszert próbálja megbénítani, ami miatt milliók maradnak rendszeresen áram, víz és fűtés nélkül Ukrajna-szerte.

A háború óriási áldozatokkal és szenvedéssel jár: a harctéren becslések szerint minimum több tízezren estek el (hivatalos adatok nincsenek). A civil áldozatok száma az ENSZ adatai szerint minimum 7 ezer, a valós szám azonban ennél jóval nagyobb lehet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy helyszíni beszámolók és vizsgálatok szerint az orosz hadsereg számos alkalommal brutális eszközökkel lép fel a lakosság ellen, egy szeptember végi ENSZ-vizsgálat már megállapította háborús bűncselekmények elkövetését.  Egy másik ENSZ-jelentés szerint mindkét fél kínzott hadifoglyokat.        

A háború Európát is teljesen új biztonsági kihívások elé állítja – számos ország jelentős fegyverkezésbe kezdett, a NATO pedig érdemben megerősíti jelenlétét a térségünkben –, fokozza az energiaválságot és az inflációt, és így komoly gazdasági károkat okoz.

Mi vár ránk 2023-ban?

De mit hoz a jövő év? Véget érhetnek a harcok, vagy elhúzódó háborúra kell felkészülnünk? Mire lenne szükség az egyik és a másik oldalon a békekötéshez? Hogyan segíthet ebben az EU és az Egyesült Államok? Mit akar Moszkva, mit akar Kijev, és mi ebből a reális? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?         

És mi lesz Magyarországgal? Veszélyben vagyunk-e? Helyes politikát követ-e ilyen szempontból a magyar kormány? Mi lehet ebben a helyzetben az ország számára előnyös politika és miért? És lehet-e minderről józanul, tabumentesen, politikai érzelmektől függetlenül beszélni?

Erről is kérdezzük lapcsoportunk következő rendezvényén Káncz Csabát.

A magyar kilátásokról is kérdezzük Káncz Csabát. Fotó: saját
A magyar kilátásokról is kérdezzük Káncz Csabát. Fotó: saját

A nemzetközi politikai szakértő a budapesti Brit Nagykövetség kancelláriáján és az Európai Bizottságnál is dolgozott.  A Privátbankár.hu-n nyolc éve jelennek meg rendszeresen geopolitikai jegyzetei.

A Klasszis Klub időpontja december 15., 15:30. A mintegy egyórásra tervezett, online rendezvényen vagy az előtt olvasóink is feltehetik kérdéseiket írásban.

A részvétel ingyenes, ugyanakkor regisztráció szükséges.

Regisztráljon a találkozóra itt >>

A korábbi Klasszis Klub események itt érhetők el:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!