3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ENSZ közgyűlésre érkeztek New Yorkba mindketten, vajon elkerülik egymást vagy szót váltanak? Orosz támadások érték Lvivet és Harkivot is. Háborús hírösszefoglaló.

  • Megérkezett Volodimir Zelenszkij az Egyesült Államokba, ahol a háború kitörése óta először vesz részt a Biztonsági Tanács ülésén, amelyen jelen lesz Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is. Ezzel elsőként fordul elő, hogy a két politikus egy épületben tartózkodjon az orosz invázió kezdete óta, de egyelőre nem tudni, Zelenszkij hajlandó lesz-e fegyelmezetten végighallgatni Lavrov mondanivalóját az ülésen. Az ukrán elnök mindenesetre személyes találkozót bonyolít majd Biden amerikai elnökkel, illetve állítólag megbeszélést folytat majd Lula da Silva brazil elnökkel is. Zelenszkij beszédet mond majd az ENSZ közgyűlésén, és felszólal majd a Biztonsági Tanács ülésén is.

  • Súlyos orosz légitámadás érte a nyugat-ukrajnai nagyvárost, Lvivet. A helyi kormányzó szerint egy ember megsérült, és „jelentős” tűz ütött ki egy raktárépületben. Korábban az ukrán légierő arra figyelmeztetett, hogy drónok tartanak a város felé. A támadás hajnali első hulláma után a lakosokat arra kérték, hogy maradjanak biztonságos helyen, mert további támadások várhatók.
  • Támadás érte a második legnagyobb ukrán várost, Harkivot is hétfőn. Károkat jelentettek egy ipari körzetből.
  • Ukrajna panaszt tett Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ellen a WTO-nál az ukrán gabona behozatalának tilalma ellen. A három ország az Európai Bizottság múlt heti, ellenkező értelmű döntése ellenére, saját hatáskörben tartotta fenn a korlátozásokat.
  • Az amerikai hatóságok őrizetbe vettek egy Hongkongban élő orosz férfit, akit azzal vádolnak, hogy nagy mennyiségű, katonai célokra is felhasználható amerikai mikroelektronikai terméket csempészett Oroszországba különböző fedőcégek felhasználásával.
  • Kontrollált robbantásban megsemmisítették a tűzszerészek azt a robbanóanyagot szállító drónt, amely Bulgáriában ért földet.
  • Újabb 400 millió euró értékű katonai segélycsomagot állított össze Németország Ukrajna számára a német védelmi miniszter bejelentése szerint. A csomagban aknavetős lőszerek, rakéták, páncélozott járművek és aknamentesítési rendszerek, valamint meleg ruhák és generátorok lesznek, amelyekre Ukrajnának a hideg télben szüksége lesz

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!