3p

Ukrajna talán mégsem bojkottálja a jövő évi olimpiát, ha az orosz és fehérorosz versenyzők csak semlegesként indulhatnak - az orosz versenyzők viszont lehet, hogy ilyen feltételek mellett kihagyják a játékokat.

Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter szerint Ukrajna fontolgatja, hogy mégsem bojkottálja a jövő nyári párizsi olimpiát, ha Oroszország és Fehéroroszország nem vehet részt az eseményen, és sportolóik csak semleges színekben versenyezhetnek. A politikus elmondta, nyitottak az álláspontjuk enyhítésére, bár egyelőre nem döntöttek róla. Hozzátette, megbeszéléseket folytatnak a sportági szövetségeik vezetőivel és a sportolóikkal a témában - írja az MTI.

Nemzeti színek és himnusz nélkül vesznek részt az oroszok, fehéroroszok?

Az ukrán sportvezetés januárban közölte, hogy az országot sújtó háború miatt sportolói bojkottálhatják az olimpiát, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy dönt, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén Oroszország és szövetségese, Fehéroroszország versenyzői visszatérhetnek a nemzetközi porondra, semleges színekben. Az egyik ilyen feltétel, hogy a két ország versenyzői ne támogassák aktívan az ukrajnai háborút, és ne álljanak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel.

A NOB végrehajtó bizottsága végül március 28-án fogalmazta meg javaslatát, miszerint semlegesként engedjék vissza a két ország sportolóit a nemzetközi versenyekre. A semlegesség azt jelenti, hogy a sportolók nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, és ha győznek, nem játsszák le nekik a himnuszukat.

Az ukrán sportolók mégis ott lesznek? Az oroszok mégsem? Fotó: Depositphotos
Az ukrán sportolók mégis ott lesznek? Az oroszok mégsem? Fotó: Depositphotos

Meghívót sem kaptak

Az MTI összefoglalója emlékeztet: a NOB már július 13-án bejelentette, hogy Oroszország és Fehéroroszország nem kapja meg a párizsi olimpiára szóló meghívót, és ezt szerdán - amikor 203 ország olimpiai bizottságának kiküldte az invitálást - megerősítette. Thomas Bach NOB-elnök múlt szerdán azt mondta, nehéz elképzelni, hogy a szervezet októberi ülése előtt döntsenek az oroszok és a fehéroroszok semlegesként való részvételéről.

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke csütörtöki reagálásában elfogadhatatlannak nevezte, hogy az orosz sportolók az ország zászlaja és himnusza nélkül szerepeljenek az ötkarikás játékokon. A NOB-meghívás elmaradására is utalva a kardvívó olimpiai bajnokból lett sportvezető úgy fogalmazott, hogy napról napra csökken az oroszok esélye a jövő nyári olimpián való részvételre.

Tilos egy ukránnak egy orosszal versenyezni - de mi lesz, ha nem tűnik orosznak?

Vadim Hutcajt szerdán kiadott rendelete egyértelműen megtiltja az ukrán állampolgároknak, hogy orosz és fehérorosz sportolókkal versenyezzenek, ha utóbbiak a nemzeti lobogójukat használják. Bár a rendelet nem szól arról, mi a teendő, ha az oroszok és a fehéroroszok semlegesként versenyeznek, az olimpiai bajnok birkózó, Zsan Belenyuk - aki a tokiói döntőben Lőrincz Viktort győzte le -, az ukrán parlament tagjaként elmondta, ezzel ismét megnyílt az út sportolóik előtt, hogy nemzetközi eseményeken induljanak, olimpiai kvótát szerezzenek, és felkészüljenek a párizsi játékokra.

A párizsi ötkarikás játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!