<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy székelyudvarhelyi volt polgármester, faipari mérnök kapta ezt a feladatot.

A péntek esti Hivatalos Értesítőben jelent meg az a miniszterelnöki utasítás, mely szerint 2022. november elsejétől Szász Jenőt

az orosz-ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztossá nevezték ki.

A megbízatása két évig, 2024. október 31-ig tart, tevékenységét nem segíti titkárság, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet viszont támogatja a munkájában majd.

Szász Jenő erdélyi magyar faipari mérnök, közgazdász, Székelyudvarhely egykori polgármestere, 2013-ban lett Budapesten intézményvezető. Az index.hu idézi fel, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet felállítása Szász Jenővel az élen meglehetősen nagy felháborodást váltott ki tudományos körökben.

Az új miniszteri biztos. Fotó: MTI
Az új miniszteri biztos. Fotó: MTI

Egyébként meglehetősen homályos, mi a Nemzetstratégiai Intézet dolga, hiszen míg céljai között a „magyar örökség korszerű újrafogalmazása”, a „nemzeti összetartozás erősítése” vagy a „külhoni magyarság erőforrásainak vizsgálata áll”, a feladatai gyakorlatilag mindenre kiterjednek. Például a nemzeti fenntartható fejlődésre, a nemzeti erőforrásokra, a nemzeti társadalmi megújulásra is, de kutatásokat indítana demográfiai, oktatási, egészségügyi, közigazgatási, gazdasági területeken is.

Amikor 2012-ben a Magyar Állandó Értekezlet ebédszünetében megszületett a megállapodás Szász "kinevezéséről", a részt vevő határon túliak egy része kínos nevetésben tört ki, másik része a tenyerébe temette arcát, pontosan tudták ugyanis, hogy kevés alkalmatlanabb embert találhattak volna e feladatra - idézi fel a hvg.

Mint Horváth István kolozsvári kisebbségkutató írta Facebook-oldalán:

„Szász Jenő viszonya a stratégiai tervezéshez, főleg amelyhez intézeti, feltehetőleg tudományos hátteret adnak, olyan, mint az én viszonyom a Higgs-bozonnal.”