3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hírek szerint délután csatlakozhat a Patrióták frakciójához a francia választásokon végül csak harmadik helyre befutó Nemzeti Tömörülés.

Valószínűleg a francia előrehozott választások vasárnapi második fordulójának eredményeitől tette függővé Marine Le Pen, hogy pártja csatlakozik-e az Orbán Viktor által egy hete létrehozott új európai pártszövetséghez, illetve annak európai parlamenti frakciójához. A találgatások szerint ugyanis győzelem, illetve reális kormányalapítási esély mellett Le Pen inkább távol tartotta volna magát az európai szinten egyre inkább persona non gratának számító - és legutóbb éppen pénteken, moszkvai látogatásával hatalmas botrányt kavaró - Orbán Viktortól. Azonban meglepetésre az első fordulós győzelem után Le Pen Nemzeti Tömörülése csak a harmadik helyre futott be a baloldali-centrista kölcsönös visszaléptetések nyomán, így megnyílhat az út a Nemzeti Tömörülés számára a Patrióták Európáért soraiba.

A Politico több, a megbeszélésekre rálátó forrásra hivatkozva hétfő hajnalban azt írta, hogy hétfő délután megtörténhet a váltás (Le Penék eddig az Identitás és Demokrácia - ID - frakció legnagyobb pártja voltak). A Nemzeti Tömörülés 30 EP-képviselőjének csatlakozásával a Patrióták megelőzhetik létszámban a liberális Renew frakciót, és valószínűleg a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformisták frakcióját is, így a harmadik legnagyobb frakciót alapíthatják az EP-ben a Néppárt és a szociáldemokraták mögött.

A Nemzeti Tömörülés elnöke és EP-képviselője, Jordan Bardella vasárnap esti, a választási eredményeket értékelő beszédében is erre utalt:

"hosszú idő után, holnaptól a EP-kéviselőink teljes mértékben betölthetik szerepüket egy nagy csoportban, amely hatással lesz az európai erőegyensúlyra"

- fogalmazott Bardella.

Ezzel minden bizonnyal megszűnik az ID, és néhány képviselőn kívül eddigi tagjai mind a Patriótákhoz fognak csatlakozni. Várható a 8 képviselővel rendelkező olasz Liga csatlakozása is.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke fogadja Orbán Viktor kormányfőt Párizsban egy korábbi képen
Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke fogadja Orbán Viktor kormányfőt Párizsban egy korábbi képen
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nagy kérdés még az Alternatíva Németországért (AfD) sorsa, amelyet pont az ID-ből zártak ki korábban vezetőinek botrányai miatt. A Politico szerint az AfD egy másik új pártszövetséghez/frakcióhoz csatlakozhat, amely Szuverenisták néven alakulhat meg, és várhatóan a magyar Mi Hazánk egy EP-képviselője is csatlakozhat hozzájuk. Az új szövetség akkor lehet képes frakciót is alapítani (azaz legalább hét tagállamból legalább 23 képviselőt felsorakoztatni), ha az AfD is beszáll.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!