2p

A Fidesz nélkül alakulhat meg egy új jobboldali frakció az Európai Parlamentben.

Új, 32 tagú szélsőjobboldali frakció megalakítását jelenthetik be napokon belül az Európai Parlamentben, amelynek tagja lesz a Mi Hazánk képviselője, Borvendég Zsuzsanna is. Szuverenistáknak hívják majd magukat - írja a Die Zeit és a Der Spiegel német lapok egybahangzó értesülésére hivatkozva a hvg.

Érdekes mozgolódások kezdődtek az Európai Parlamentben
Érdekes mozgolódások kezdődtek az Európai Parlamentben
Fotó: Depositphotos

A hírt többek között az ukrán RBC-Ukraine nevű hírportál is jelentette, azt kiemelve, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) német nacionalista és jobboldali populista párt Szuverenisták néven frakció létrehozását tervezi. Egy e-mail tanúbizonysága szerint egy pártnak a képviselője az Európai Parlamentben azt kérte, hogy a parlament adminisztrációja biztosítson 100 fős helyiséget és étkeztetést az új képviselőcsoport alakuló ülésére június 27-én 10 órára.

A hírforrások szerint a frakcióhoz a következő jobboldali pártok is csatlakozhatnak (zárójelben az elnyert mandátumuk száma): az SOS Románia (2), a spanyol SeAcabó La Fiesta (32), a görög NIHK (1), a lengyel Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc (6), a szlovákiai Hnutie Republika (2) és a magyar Mi Hazánk Mozgalom (1). Az AfD-nek 17 mandátuma van.

Ezt a szervezkedést az előzte meg, hogy az AfD-t a sorozatos botrányok, orosz és kínai kémkedési gyanú, a nácizmus relativizálása miatt kitették a jobboldali, populista Identitás és Demokrácia frakcióból. A német párt eltávolította a képviselői közül a botrányokban elsősorban érintett Maximillian Krah képviselőt és kérte a visszavételét az ID-frakcióba, azonban a csoport vezető politikusa, a francia Marine Le Pen elutasította ezt - tette hozzá a magyar lap.

Az új csoportnak a fentiek alapján hét országból 32 képviselője lesz, a frakcióalapítás feltétele minimum 23 képviselő legalább 7 tagállamból. Ezzel nagyobb költségvetési támogatást és több megszólalást kaphatnak, mintha csak független képviselők lennének. Ugyanakkor ezzel az EU-szkeptikus, populista, szélsőjobboldali erők már három frakcióba rendeződnének, ami még inkább töredezetté tenné őket, ahelyett, hogy egységesebbek lennének - hangsúlyozta az újság.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!