2p

Mindkét fél igyekszik felnagyítani a Bahmut városáért vívott harc jelentőségét, ám így is megmagyarázhatatlan az a végáldozat, amit az oroszok hoznak. Csak szombaton állítólag 500 emberüket vesztették el az ostromban. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.

  • Egy ukrán katonai szóvivő szombaton azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában több mint 500 orosz katona halt meg vagy sebesült meg Bahmutban. Szerhij Csereváty elmondta, hogy az oroszok 16 támadást indítottak ez idő alatt. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz félkatonai csoport vezetője szombaton azt mondta, hogy erői közel vannak Bahmut közigazgatási központjához. Vannak olyan vélemények, hogy ha el is foglalják az oroszok a várost, azt csak az erőik olyan elfecsérlésével tudják végrehajtani, ami megakadályozza a további offenzívát.
  • A dél-ukrajnai Herszon orosz ágyúzásában szombaton három civil halt meg, egy további pedig Donyeckben - közölték regionális tisztségviselők. A Reuters jelentése szerint Oleksandr Prokudin, Herszon terület kormányzója azt mondta, hogy három ember, köztük egy idős nő is megsebesült. Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy a Herszonban megölt három ember egy boltba ment élelmiszert vásárolni.
  • Oroszország 2022 februári inváziója óta több mint 40 500 alkalommal bombázta Ukrajnát Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter szerint. A bombázások a háború kezdete óta több mint 152 ezer lakóépületet romboltak le - jelentette Klimenko az Euromaidan szerint.

Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében. Fotó: MTI/AP
Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében. Fotó: MTI/AP

  • Jevgenyij Prigozsin a Wagner zsoldoscsapat vezére azt mondta, hogy a bahmuti csata után keményvonalas ideológiai elitté alakítja a Wagner-csoportot.
  • Az orosz rakétacsapások "kritikus infrastruktúrát" céloztak Zaporizzsjában - jelentette a Kyiv Independent. A szombaton indított csapások valószínűleg S-300-as légvédelmi rakétákból származnak - jelentette a zaporizzsjai területi katonai közigazgatás.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elutasította azokat a híreket, amelyek szerint egy "ukránbarát csoport" hajtott végre tavaly év végén egy nagy horderejű támadást az Északi Áramlat gázvezetékek ellen. A New Statesman című lapnak adott interjúban Bruno Macaes volt portugál miniszterrel beszélgetve Kuleba azt mondta: "Ez az első alkalom, hogy olyan történetet hallok egy titkos ukránbarát vagy ukrán csoportról, amely képes ilyen méretű és kifinomult műveleteket végrehajtani".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!