3p

Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió Tanácsa kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, és javasolja Georgiának a tagjelöltség megadását - közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán. A labda most az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács térfelén pattog, amely a decemberi EU-csúcson dönt majd az indítványról.
   
 • Az ukrán elnök videóüzenetben reagált a bejelentésre, miszerint az Európai Bizottság az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Ukrajnával és Moldovával. Volodimir Zelenszkij arra számít, hogy az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács már decemberben politikai döntést hoz majd a tárgyalások megkezdéséről.
  Zelenszkij szerint Ukrajna helye az EU-ban van. Fotó: president.gov.ua
  Zelenszkij szerint Ukrajna helye az EU-ban van. Fotó: president.gov.ua
 • Autóba rejtett pokolgép végzett szerdán Mihajlo Filiponenko helyi képviselővel az Ukrajnát támadó orosz erők ellenőrzése alá került kelet-ukrajnai Luhanszk városában - közölte a régió Moszkva által támogatott kormányzója. Az ukrán katonai hírszerzés nem sokkal később bejelentette, hogy "a helyi ellenállás erőivel közösen különleges műveletet hajtottak végre" Filiponenko ellen, aki meghalt az akcióban, írta az MTI.
   
 • Nem hagyta jóvá szerdai ülésén a Robert Fico vezette új pozsonyi kormány, és ezzel leállította annak az Ukrajnának szánt hadisegélynek a leszállítását, amelyet még az időközben távozott Ódor-kabinet készített elő - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A szállítmány értéke 40,3 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) volt, és 4 millió darab 7,62 milliméteres gépkarabélylőszert, több mint 5 ezer darab 125 milliméteres tüzérségi lőszert, a Kub légvédelmi rendszerekhez használható 140 rakétát, illetve aknavetőket és azokhoz tartozó lőszert tartalmazott volna.
   
 • Több kilométeres sorokban, csaknem 90 órája vesztegeltek szerdán a tehergépkocsik a lengyel-ukrán határátkelőknél a lengyel kamionsofőrök három napja tartó tiltakozása miatt. A kamionsofőrök azt követelik a lengyel kormánytól, hogy az ukrán fuvarozó cégek számára állítsák vissza a szállítmányozási engedélyek rendszerét, amelyet az ukrajnai háború kezdete után az európai uniós intézkedések keretében felfüggesztettek. A tiltakozók szerint az engedélyek nem érintenék a humanitárius, valamint az ukrán hadseregnek szánt szállítmányokat. Másik követelésük, hogy függesszék fel a háború kitörése után Lengyelországban regisztrált ukrán fuvarozó cégek tevékenységét, és végezzenek ellenőrzéseket náluk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!