<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hetek óta zajlik a város ostroma minden komolyabb eredmény nélkül. Már a forródrótot is használni kellett Washington és Moszkva között. Háborús hírösszefoglaló.

  • Amerikai oldalról egyszer már használták a háború elején Washington és Moszkva között felállított „forródrótot”. Az amerikai és moszkvai tisztviselők közvetlen érintkezését lehetővé tévő vonalat még Oroszország Ukrajna ellen indított támadásának kezdetén hozták létre azzal a céllal, hogy elkerüljék a háború esetleg NATO-Oroszország konfliktussá szélesedését valamilyen esemény kapcsán. A hidegháború idején több ilyen „forródrót” is üzemelt a két szuperhatalom vezetése között azt elkerülendő, hogy valamilyen félreértés kapcsán végzetes, nukleáris eszkaláció indulhasson be.
    A Reuters tudta meg egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselőtől, hogy a mostani háború elején felállított vonalat egyszer már használták. Ennek sem pontos idejét, sem pontos okát nem volt hajlandó megosztani, de azt elárulta, hogy nem a Lengyelországban becsapódott, kezdetben orosznak hitt rakéta ügyében történt a közvetlen kapcsolatfelvétel, hanem ukrajnai kritikus infrastruktúra közelében végrehajtott orosz katonai műveletek kapcsán fogalmaztak meg aggodalmakat Washingtonból.
    Az orosz erők a háború legelső szakaszában Csernobilt is elfoglalták, a zaporizzsjai atomerőmű pedig még mindig ellenőrzésük alatt van, és a hadviselő felek rendszeresen vádolják egymást az erőmű veszélyeztetésével, és ezzel egy nukleáris katasztrófa esélyének növelésével.
  • Továbbra is rendszeresen támadja az orosz tüzérség a november 11-én kiürített, és ukrán fennhatóság alá visszakerült Herszont. A városban kivonulásuk előtt az orosz csapatok hatalmas pusztítást végeztek, gyakorlatilag a város teljes infrastruktúráját használhatatlanná tették, áram, víz és fűtés nélkül hagyva a település megmaradt civil lakosságát.

  • Washingtoni források szerint újabb, Ukrajnának szánt segélycsomagot jelenthet ma be az amerikai vezetés. Ezúttal nem újabb fegyverrendszerek szállítását fogják bejelenteni, hanem az ukrán energiahálózat helyreállításához küldenek majd segítséget.
  • Továbbra is milliók vannak áram, és ennek következtében rengetegen fűtés és vezetékes víz nélkül Ukrajnában. A megnövekedett terhelés miatt tegnap számos helyen kellett lekapcsolni az orosz támadások miatt rengeteg kárt szenvedett hálózatot. Az állami áramszolgáltató vállalat, az Ukrenerho bejelentette, hogy „nem várt akadályokba ütköztek” a helyreállítási munkálatok, így kénytelenek voltak újra áramszüneteket elrendelni. Közben az ország legnagyobb magánkézben lévő áramszolgáltatója, a DTEK is azt közölte, hogy kijevi ügyfeleinek 60 százalékkal kénytelen csökkenteni a szolgáltatott áram mennyiségét.

Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtől északra fekvő Vishorodban 2022. november 23-án. Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök tájékoztatása szerint lakóövezetet és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket értek rakétatalálatok a régióban. Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtől északra fekvő Vishorodban 2022. november 23-án. Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök tájékoztatása szerint lakóövezetet és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket értek rakétatalálatok a régióban. Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

  • Oroszország egyoldalúan lemondta azt a holnapra tervezett kairói megbeszélést amerikai tisztviselőkkel, amelynek témája a nukleáris fegyverek kölcsönös ellenőrzésének helyreállítása lett volna. Az orosz külügyminisztérium közleményben közölte, hogy a tárgyalásokra nem kerül sor, és ezt az amerikai külügy is megerősítette.
  • Továbbra is heves harcok folynak Bahmut környékén. Az orosz erők hosszú ideje igyekeznek elfoglalni a várost, amelyet időközben rommá is lőtt az orosz tüzérség. A harcokba most mindkét oldalon a herszoni orosz visszavonulás nyomán felszabadult és átvezényelt erők kapcsolódtak be, a veszteségek hatalmasak, a források napi több száz, elsősorban orosz halottról és sebesültről számolnak be. A veszteségek nagy része az ukrán védelmi állások ellen megfelelő előkészítés nélkül rohamra küldött, rosszul felszerelt és rosszul kiképzett frissen mozgósított orosz katonák közül kerül ki.