<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Összefoglaló az orosz-ukrán háború 278. napjának eseményeiről.

 • A Pentagon fontolóra veszi a Boeing javaslatát, hogy olcsó, kisméretű precíziós bombákat szállítson Ukrajnának, amelyeket a bőségesen rendelkezésre álló rakétákra szerelnének, és lehetővé tennék Kijev számára, hogy messze az orosz vonalak mögött is csapást mérjen - derül ki a Reuters közleményéből. Az amerikai és szövetséges katonai készletek egyre szűkülnek, és Ukrajnának a háború elhúzódásával egyre nagyobb szüksége van kifinomultabb fegyverekre.

Megrongálódott lakóépület romjait nézik emberek a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért rájuk. Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko
Megrongálódott lakóépület romjait nézik emberek a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért rájuk. Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko

 • Az ukrán hadsereg orosz támadásokat vert vissza az Ukrajna délkeleti részén található Donyeck megyében az elmúlt 24 órában. Az oroszok Bahmut és Avgyijivka városa ellen is támadást indítottak. Oleh Zsdanov ukrán katonai elemző szerint Harkiv megyében szintén összecsapásokra került sor. Ezek olyan területek, amelyeket az ukrán csapatok szeptemberben és októberben visszafoglaltak a megszálló erőktől.
 • Hétfőn reggel Ukrajna egész területén áramkikapcsolások kezdődtek - közölte az Ukrenerho áramszolgáltató társaság. A tájékoztatás szerint 27 százalékos a kapacitáshiány. November 18-án Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt közölte, hogy a célzott orosz rakétacsapások miatt Ukrajna áramszolgáltatásának csaknem 50 százaléka nem működik. November 23-án Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője azt mondta, hogy az áramkikapcsolások hetekig is tartanak.
 • A zaporizzsjai atomerőmű továbbra is orosz felügyelet alatt áll. Petro Kotyin, az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat vezetője a napokban azt mondta: vannak arra utaló jelek, hogy az orosz erők a március óta megszállás alatt tartott létesítmény elhagyására készülnek. Az orosz médiában olyan értékelések láttak napvilágot, amelyek szerint megérné átadni az atomerőmű feletti ellenőrzést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ).
 • Oroszországnak és az Egyesült Államoknak vannak eszközei a nukleáris kockázatok kezelésére a hírszerző ügynökségek szintjén - mondta Elizabeth Rood, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének ügyvivője a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek, hozzátéve, hogy egyelőre nem terveznek találkozókat. 

 • Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporizzsjai atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom állami atomenergetikai vállalat vezetője, Petro Kotin ezzel ellentétes vasárnapi állítására reagált. "Nem kell jeleket keresni ott, ahol ilyenek nincsenek, és nem is lehetnek" - hangsúlyozta a Kreml szóvivője. Hasonlóképpen valótlannak minősítette Kotin kijelentését az orosz ellenőrzés alá került Enerhodar katonai-polgári közigazgatása, amely rámutatott, hogy az atomerőmű alkalmazottjai munkaszerződést írtak alá a Roszatommal és a város lakói, beleértve az energetikai létesítmény dolgozót, folytatják az orosz állampolgárság felvételét.

 • A Kreml közölte, hogy üdvözli a Vatikán ajánlatát, hogy tárgyalási platformot biztosítson az ukrajnai konfliktus megoldására, de Kijev álláspontja ezt "lehetetlenné" teszi. Ferenc pápa 10 nappal ezelőtt a La Stampa olasz napilapnak adott interjújában megismételte, hogy a Vatikán kész mindent megtenni a közvetítés és az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus lezárása érdekében.

 • Több mint 150 békés kijevi lakos, köztük négy gyermek vesztette életét Ukrajna orosz inváziójának februári kezdete óta - mondta el Vitalij Klicsko kijevi polgármester hétfőn egy brüsszeli befektetési fórum megnyitóján tartott online beszédében. Az ukrán főváros vezetője kiemelte még, hogy mostanáig 678 kijevi létesítmény rongálódott vagy semmisült meg teljesen az orosz bombázások és rakétacsapások következtében. "Ebből több mint 350 lakóépület, 77 oktatási intézmény, 80 kommunális és 25 közlekedési infrastrukturális létesítmény, valamint 26 egészségügyi intézmény" - sorolta a polgármester.

 • Klicsko az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában kijelentette, hogy a legrosszabb esetben sem fogják Kijevet teljesen kiüríteni. "Nem zárom ki a legrosszabb forgatókönyvet, de nem lesz teljes evakuálás, talán részleges, de ezt nem nevezném evakuálásnak" - fogalmazott. Kifejtette, hogy bizonyos kategóriákba tartozó emberek ideiglenes áttelepítéséről lehet szó Kijev peremvidékére, olyan településekre, amelyekben működnek a létfontosságú szolgáltatások.

 • Jevhenyij Jenyin ukrán belügyminiszter-helyettes közölte, hogy az orosz támadások következtében Ukrajna-szerte már mintegy 32 ezer lakóház és több mint hétszáz létfontosságú infrastrukturális létesítmény károsodott. "A terroristákhoz hasonlóan az oroszok is polgári objektumokat vesznek célba" - jegyezte meg, kiemelve, hogy az orosz erők lövedékeinek mindössze három százaléka irányul katonai célpontra. 

 • Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója sürgette Ukrajna nyugati partnereit, hogy mostantól ne kezeljenek "tabuként" egyetlen modern fegyvertípust sem, amelyet Ukrajnának adhatnak a létfontosságú ukrajnai infrastruktúra elleni orosz támadások miatt, amelyek ukránok millióit fosztják meg az áram- és vízellátástól. "A büntetlenség önkényt szül. Az agresszornak éreznie kell minden következő lépése árát" - hangsúlyozta a tanácsadó.

 • Az Ukrajnának nyújtandó további támogatás módozatairól kell tanácskozniuk a NATO-tagországoknak a bukaresti külügyminiszteri értekezleten - hangoztatta a NATO főtitkára hétfőn a román fővárosban. Jens Stoltenberg szerint a NATO saját biztonsága érdekében nem engedheti meg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy győzzön, mert az más vezetőket is arra sarkall majd, hogy erőszakkal próbálják céljaikat elérni. Klaus Iohannis román államfővel folytatott megbeszélése után Stoltenberg köszönetet mondott a vendéglátó országnak, kiemelve, hogy Románia jelentős katonai segítséget nyújtott Ukrajnának, menekültek tömegét fogadta be és segítette az ukrán gabonaexportot. Közös sajtóértekezletükön a román elnök azt emelte ki, hogy még több NATO-katonára és hadfelszerelésre van szükség a keleti szárnyon.

 • Az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs központja videofelvételeket tett közé, amelyek tanúsága szerint az orosz megszállás alatti Donyeckben nagy kiterjedésű tűz ütött ki. Az Ukrajinszka Pravda helyi lakosokra hivatkozva azt írta, hogy vélhetően egy kőolajtároló gyulladt ki. 

 • Az ukrán erők légideszant rohamcsapatainak parancsnoksága nyilvánosságra hozta, hogy elfoglaltak egy harci állást a Donyeck megyei Bahmut városánál. A művelet közben több orosz katona is életét vesztette, de számot a parancsnokság nem közölt.

 • Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése szerint Ukrajnában eddig hozzávetőleg 87 900 orosz katona halt meg, vasárnap csaknem hatszázan.

(MTI, The Guardian)