3p

Iránt szeretné a magyar külügyminiszter "a nemzetközi együttműködés rendszerébe" visszaintegrálni.

Magyarországot, illetve a például Szergej Lavrovval nyilvánosan parolázó, illetve Moszkvába is nemrég elrepülő Szijjártó Pétert személyesen is egyre-másra éri az a vád nyugati szövetségeseink részéről, hogy túlságosan baráti viszonyt ápol Oroszországgal. A magyar külügyminiszter e vádakat ki szokta kérni magának, ám most egy másik igencsak kétes megítélésű, Oroszországot az ukrajnai háborúban fegyverekkel segítő, belföldön pedig a rezsim ellen tüntetők közé lövető rezsim képviselőjével folytatott baráti hangvételű tárgyalásokat.

Seyed Ehsan Khandouzival, Irán gazdasági miniszterével ráadásul Budapesten került sor tárgyalásokra, amelyek végén Szijjártó Péter az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy 

"a józan ész és a pragmatikus hozzáállás politikájának keretében Magyarország és Irán a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésén dolgozik, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy Teherán minél előbb visszatérjen a nemzetközi közösségen belüli békés együttműködéshez."

Hozzátette azt is hogy

"mivel most a világgazdaság súlyos kihívásokkal szembesül, azt gondoljuk, hogy ennek a visszatérésnek talán a gazdaság adhatná az első lépését."

A miniszter tudatta, hogy az ülésen áttekintették az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit, s arra is kitért, hogy az ezzel párhuzamosan zajló üzleti fórumon 96 magyar és iráni vállalat vesz részt.

Jó hírnek nevezte, hogy az Iránba irányuló magyar textil- és gyógyszeripari export, valamint az iráni műanyagimport növekedése nyomán tavaly 45 százalékkal, idén eddig pedig 55 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelem volumene.

Szijjártó Péter üdvözölte a bevándorlási hullámok és a kábítószer-kereskedelem megállítását célzó iráni erőfeszítéseket. És ennek kapcsán rámutatott: az Afganisztánnal és Pakisztánnal szomszédos, közel-keleti országnak fontos szerepe van az Európába irányuló migrációs nyomás csökkentésében.

"Minél jobban meg tudja védeni a határait Irán, annál kevesebb migráns éri el Európát a világ ezen területéről"

- mondta.

Illetve kijelentette, hogy Magyarország elkötelezett a nukleáris energia békés felhasználása mellett, ezért támogatja az Iránnal kötött atomalku újraélesztését, ami erősítené a globális biztonságot is.

Az iráni tüntetések, illetve az ukrán célpontokat támadó iráni drónok kérdését, és az ezekkel kapcsolatos súlyos magyar aggályok kifejezését biztosan elfelejtették beemelni a kiadott sajtóközleménybe.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egyébként megpróbált bejutni a Kempinski Hotelben megrendezett, Szijjártó által is említett üzleti fórumra, de előzetes regisztráció hiányában nem engedték be.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!