<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Sauli Niinistö finn elnök vasárnap védelmébe vette, hogy hazája esetleg Svédország nélkül fog csatlakozni a NATO-hoz.

  "Meg kellett volna tiltanunk Törökországnak a ratifikációt? Kissé őrülten hangzik" - jelentette ki a finn államfő, miután Ankara március 17-én úgy döntött, hogy egyelőre csak Helsinki csatlakozását ratifikálja. A finn elnök felidézte: ismételten hangsúlyozták, hogy amennyiben rajtuk múlik, Svédországgal "kéz a kézben" akarnak az észak-atlanti szövetséghez csatlakozni. "A finn NATO-tagság ratifikálása azonban Törökország és Magyarország kezében van" - tette hozzá.

  Niinistö a svéd SVT televíziónak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy meglátása szerint Finnország korábbi csatlakozása nem rontja Svédország biztonsági helyzetét, mindemellett pedig reményét fejezte ki, hogy nem fog soká tartani, míg Svédország is követheti Finnországot a NATO-ba.
   
 • Oroszország gyakorlatilag nem vet be hiperszonikus fegyvert az ukrajnai háborúban, holott ez, más modern rendszerekkel együtt a rendelkezésére áll - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi magazinműsorában.

  "És végül - igen, sok tennivalónk van, például a szárazföldi erők fejlesztése terén, de akkor (2014-ben) még nem volt hiperszonikus fegyverünk, most pedig van. Igen, valójában nem használjuk, de van. Érti? Vannak más modern rendszereink is, de 2014-ben nem volt semmi ilyenünk," mondta Putyin az MTI szerint.

  Szerinte az ellenfél várakozásai ellenére semmi sem omlott össze Oroszországban, a pénzügyi rendszer működik, a bankok növelik kapacitásaikat.
   
 • Oroszországot és cinkosait nemcsak az Ukrajna, hanem a más országok, köztük a Szíria ellen elkövetett agresszióért is felelősségre kell vonni - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videóüzenetében.

  Szerinte Szíria népe nem kapott megfelelő nemzetközi védelmet, és ez a büntetlenség érzését keltette a Kremlben és cinkosaiban. "A szíriai városokat ugyanúgy rombolták le az orosz bombák, mint a mi ukrán városainkat. Ez a büntetlenség rejlik nagyrészt a Kreml jelenlegi agresszivitása hátterében is" – vélekedett.
  Felelősségre vonást sürget Zelenszkij. Fotó: president.gov.ua
  Felelősségre vonást sürget Zelenszkij. Fotó: president.gov.ua
 • Az ukrán vezérkar vasárnap reggeli helyzetjelentése szerint az elmúlt napban mintegy 710 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége csaknem elérte a 165 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett 21 harckocsit, nyolc tüzérségi és három légvédelmi rendszert.
   
 • A fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) tagjai vasárnap végeztek egy terrorcselekményre készülő fegyveres külföldivel, aki beszivárgott az ország területére - közölte a BelTa helyi hírügynökség a KGB-re hivatkozva az MTI szerint.

  A tájékoztatás szerint az automata fegyverekkel és kézigránátok felrobbantásával fegyveres ellenállást tanúsító külföldit a lengyel határ melletti Hrodna városában lőtték le.