<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A keddi nap legfontosabb eseményei.

 • Az Európai Sakkszövetség (ECU) arra számít, hogy Oroszország február 24-ig megszünteti tagságát és átlép az Ázsiai Sakkszövetségbe (ACF). Az orosz sportági szövetség már korábban megszavazta az ACF-hez való csatlakozást, miután a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) úgy döntött: nem engedélyezi az oroszok részvételét a csapatversenyeken.
   
 • A litván elnök szerint a Nyugatnak át kellene lépnie bizonyos "vörös vonalakat", és harci repülőgépeket kellene Ukrajna rendelkezésére bocsátani. Gitanas Nauseda egy hétfő esti televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy a vadászgépek biztosítása "elengedhetetlen katonai segítség" Ukrajna számára Oroszországgal szemben. "A háború mostani kritikus pillanatában, amikor már küszöbön áll a fordulat, fontos, hogy késlekedés nélkül cselekedjünk" - fogalmazott a litván elnök.
 • Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője. A Downing Street illetékese napi tájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a brit királyi légierő, illetve a haditengerészet kötelekében hadrendbe állított Typhoon és F-35-ös harci repülőgépek technológiája rendkívül fejlett, és hónapokig tartó képzés szükséges működtetésük elsajátításához.

 • A Donyeck megyei Bahmut városánál az elmúlt nap során 42 összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között - közölte kedden Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A szóvivő kifejtette, hogy Bahmut továbbra is az orosz erők támadásainak egyik fő célpontja. A városnál levő ukrán állásokat hétfőn 197-szer ágyúzták, és 42 fegyveres összeütközés volt a térségben. Szavai szerint 277 orosz katona vesztette életét, 258 sebesült meg a harcokban.

  Tovább folytatódnak a harcok Bahmutnál. Fotó: MTI/AP
  Tovább folytatódnak a harcok Bahmutnál. Fotó: MTI/AP
 • "A hozzájárulások első hullámában az ukrán fegyveres erők 120-140 darab korszerű harckocsit kapnak nyugati modellekből: Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams típusúakat, és nagyon számítunk a Leclerc harckocsikra is" - fejtette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

 • Görögország nem szállít Leopard 2-es típusú harckocsikat Ukrajnának - közölte kedden Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő tokiói látogatásán. "Abból az egyszerű okból nem adunk Leopard 2-eseket, hogy teljességgel elengedhetetlenek a védelmi stratégiánk szempontjából" - jelentette ki a görög miniszterelnök.

 • További támogatásukról biztosították Ukrajnát a balti államok és Lengyelország külügyminiszterei keddi lettországi tanácskozásuk alkalmából kiadott közös nyilatkozatukban. Edgars Rinkevics lett, Urmas Reinsalu észt, Gabrielius Landsbergis litván és Zbigniew Rau lengyel tárcavezető egyben megállapodott a szorosabb együttműködésben és az erőfeszítések összehangolásában. "Ha lakosságarányos erőfeszítéseinket vesszük, akkor a mi négy országunk az, amely a legtöbb fegyvert, felszerelést és lőszert küldi Ukrajnának" - hangoztatta Rau. "Azt a gondolkodásmódot követjük, hogy a lehető legtöbbet, a lehető leggyorsabban segítsünk Ukrajnának" - tette hozzá.

 • Újabb offenzívára készülnek az orosz erők az Institute for the Study of War szerint. Utalnak ezzek Jens Stoltenberg NATO-főtitkát kijelentésére, miszerint nincs jele annak, hogy Putyin a békére készülne. 
   
 • Joe Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem szállít F-16-os vadászgépeket Ukrajnának. 
   
 • Az ukrán külügyminisztérium bírálta Zoran Milanovic horvát elnököt, amiért azt mondta, hogy a Krím soha nem kerül vissza ukrán ellenőrzés alá - elfogadhatatlannak minősítette ezt a megjegyzést.