3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fehéroroszország szinte államcsődben van, az oroszbarát Kirgizisztán nyitott az Európai Unió felé. Háborús összefoglaló.

  • Indonézia védelmi minisztere, Prabowo Subianto olyan béketervet javasolt az ukrajnai háborúra, amely demilitarizált övezet hozna létre és az ENSZ népszavazását a vitatott területeken. A javasolt tervet azonban Ukrajna elvetette
  • Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journal amerikai lapnak adott interjújában.
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 6946-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6521-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Li Huj, Kína ukrajnai különmegbízottja sajtóérekezletet tart Pekingben 2023. június 2-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Li az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások leállítására szólította fel az illető kormányokat, ehelyett béketárgyalásokat szorgalmazott a hadban álló felek között. Fotó: MTI/AP
Li Huj, Kína ukrajnai különmegbízottja sajtóérekezletet tart Pekingben 2023. június 2-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Li az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások leállítására szólította fel az illető kormányokat, ehelyett béketárgyalásokat szorgalmazott a hadban álló felek között. Fotó: MTI/AP

  • A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
  • Sadyr Japarov, Kirgizisztán elnöke szombaton kijelentette, hogy volt szovjet köztársasága, mely jelenleg is oroszbarát, kész együttműködni az EU-val.
  • Titkos látogatást tett májusban Kínában az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns - írta amerikai kormányforrásokat idézve a szombati Financial Times. Burns utazása jelzi, hogy a Fehér Házat mennyire aggasztja Peking és Washington kapcsolatainak romlása.
  • Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata közölte, hogy az általa ellenőrzött több, mint 4800 óvóhely közül 252 zárva volt, további 893 pedig használatra alkalmatlan, amin változtatni kell. 
  • Kína "határozottan tiltakozik" az ellen, hogy a NATO többszörösen is fenyegetésként tekintsen rá - áll a norvégiai kínai nagykövetség szombaton közzétett nyilatkozatában. "Kína figyelmezteti a NATO-t, hogy hagyjon fel a térségbeli konfliktusok felkavarásával, a nyugtalanság és megosztottság előidézésével" - áll a közleményben.
  • Pavol Luzin orosz politológus azt állítja az ukrajnai háborúról nem egyedül Vlagyimir Putyin elnök döntött. Oroszországot szerinte egy szekta irányítja, amelynek Putyin is tagja, de nem csak a vezetője, hanem egyben túsza is. (MTI, The Guardian, rtl).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!