<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi történt az orosz-ukrán háború 341. napján az elmúlt órákban? Hírösszefoglaló. 

 • Volodimir Zelenszkij szenior tanácsadója, Andrij Jermak azt sugallta, hogy Lengyelország hajlandó lehet F-16-os vadászgépeket szállítani Ukrajnának. Jermak egy Telegram-bejegyzésben úgy fogalmazott, hogy Ukrajna „pozitív jeleket” kapott Varsótól, bár Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa csak a NATO-szövetségesekkel konzultálva fog cselekedni.
   
 • Az ukrán hadsereg közel 550 millió dollárt költ drónokra 2023-ban, és már 16 szállítási szerződést írtak alá ukrán gyártókkal - közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.
   
 • Washington konfrontatív irányvonala kontraproduktív, és súlyos negatív következményekkel jár - figyelmeztette Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn Lynne Tracy-t, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövetét, amikor a diplomata átadta neki megbízólevelének másolatát. Az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett tájékoztatás szerint a két fél megvitatta az orosz-amerikai viszony néhány aktuális kérdését.
   
 • Hazugságnak minősítette a Kreml szóvivője hétfőn Boris Johnson egykori brit kormányfő azon állítását, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rakétacsapással fenyegetőzött egy februári telefonbeszélgetésük során.
   
 • Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter elmondta, hogy Franciaország és Ausztrália megállapodott egy olyan együttműködésről, amelynek keretében „több ezer” 155 milliméteres lövedéket készítenek Ukrajnának, amelyek szállítása reményei szerint az idei év első negyedévében megkezdődhet. Ausztrália szállítja a lőport, míg a francia Nexter gyártja a lőszert.
   
 • Ben Wallace brit védelmi miniszter kijelentette, hogy az Ukrajnának adományozott harckocsik még a nyár előtt megérkeznek a frontvonalra. A tárcavezető egy parlamenti kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 14 Challenger tank, valószínűleg a nyár vége felé, de akár már májusban a harctérre kerülhet.

(The Guardian, MTI)