2p

Az orosz-ukrán háború 453. napja egy vakmerő belső akció miatt lesz nagyon emlékezetes az oroszoknak. Hírösszefoglaló. 

 • Kisebb káosz alakult ki az orosz-ukrán határ mentén, miután az oroszok szerint az ukrán hadsereg egy „szabotázscsoportja” orosz területre hatolt be az Ukrajnával határos Grajvoron körzetében, és elfoglalta a Grajvoron mellett lévő határátkelőt, majd tovább haladt a környező településekre a Belgorodi területen. Ukrajna tagadta, hogy érintett lenne a támadásban, ezt megerősíti azt is, hogy két félkatonai csoport orosz önkéntesei vállalták a felelősséget a támadásért – az akciót az Orosz Önkéntes Alakulat és a Szabadságot Oroszországnak Légió magára vállalta azóta. A támadásnak egyébként nyolc sérültje van, halálos áldozatról nem érkezett szó. 
   
 • A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint az állítólagos szabotázsakcióról Vlagyimir Putyin orosz elnököt is tájékoztatták. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő úgy fogalmazott, hogy a belgorodi területen elkövetett ukrán szabotázs célja, hogy elterelje a figyelmet a Bahmut irányában kialakult helyzetről.
   
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közzétette szokásos esti helyzetértékelését. Az elnök szavai szerint az ukrán légvédelmi rendszer vasárnap este és hétfő reggel között 25-ből 25 orosz drónt lőtt le.

Így köszönt be ma este az igen fáradtnak tűnő Zelenszkij. Fotó: Ukrán elnöki hivatal
Így köszönt be ma este az igen fáradtnak tűnő Zelenszkij. Fotó: Ukrán elnöki hivatal

 • Helyreállították a zaporizzsjai atomerőművet tápláló távvezetéket, így a nukleáris létesítmény az ukrán energiarendszerről kap áramot - közölte az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat. A közlemény szerint az orosz erők reggeli légitámadása ellenére Ukrajna energiarendszere stabilan működik, a megtermelt áram elegendő a fogyasztói igények fedezésére.
   
 • Megkezdődött az előzetes aknamentesítés az orosz hadsereg által elfoglalt Bahmutban - közölte Gyenyisz Pusilin, a kelet-ukrajnai Donyecki terület Moszkva által megbízott vezetője. Pusilin szerint nagyon aprólékos és nehéz munka vár a tűzszerészekre, tekintettel a „felszabadított” Donyeck megyei városban lezajlott harcok léptékére.
   
 • Jevgenyij Prigozsin, a város bevételében kulcsszerepet kapott Wagner magánhadsereg alapítója legújabb hangüzenetében megerősítette, hogy megkezdődött az aknamentesítés. Közölte, hogy a város nyugati határán védvonalat építettek ki. Bejelentette, hogy a Wagner fegyveresei május 25. és június 1. között ki fognak vonulni Bahmutból.

(The Guardian, MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!