2p

A jövő héten a média és a kultúra szabadságát vizsgálja meg Magyarországon az Európai Parlament küldöttsége.

Budapestre érkezik november 2-án az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége, a látogatás fókuszában a kultúra és médiapolitika, illetve a művészet és az oktatás szabadsága áll - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken. A delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel és civil társadalom képviselőivel, újságírókkal találkozik, illetve oktatási intézményeket látogat meg. A küldöttség november 2. és 4. között tartózkodik Magyarországon.

Kíváncsiak vagyunk, mennyire hiszik el az EP-képviselők, amit a kormány bizonygatni akar. Fotó: Depositphotos
Kíváncsiak vagyunk, mennyire hiszik el az EP-képviselők, amit a kormány bizonygatni akar. Fotó: Depositphotos

Az EP sajtóközleménye szerint a látogatást eredetileg 2020 tavaszára tervezték. A nyolcfős küldöttség az érintettekkel való személyes találkozások révén szeretne információt gyűjteni a magyarországi kulturális, oktatási és médiapolitikáról.

Az uniós parlamenti képviselők Csák János kulturális és innovációs, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársaival találkoznak.

A küldöttség emellett Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Közép-Európai Egyetem, különböző médiaorgánumok és civil szervezetek képviselőivel, köztük menedékültügyi szervezetekkel is folytat egyeztetéseket. Ez utóbbiakkal elsősorban a menekült fiatalok és iskoláskorú gyerekek helyzetéről beszélnek majd.

A delegációt Sabine Verheyen európai néppárti (EPP) német képviselő vezeti. Verheyen szerint a küldöttség "elsőkézből és minden felet meghallgatva szeretne tájékozódni a magyar oktatási, kulturális, és médiapolitika közelmúltbeli fejleményeiről." A képviselő azt mondta, hogy a látogatásra azért kerül sor, mert "aggasztó jelenségekről értesültek a magyar közoktatás szereplőitől, a művészeti közösségtől és a civil társadalomtól".

"Saját magunk szeretnénk felmérni, mi a helyzet Magyarországon, és azt, hogy az európai állampolgárság eszméje és a demokrácia milyen mértékben erősíthető meg az oktatáson és a kultúrán keresztül" - fogalmazott Verheyen az EP sajtóközleménye szerint.

A delegáció két EPP-s, két szocialista képviselővel, illetve a Renew frakció kettő és az Európai Konzervatívok és Reformerek pártjának egy tagjával érkezik Budapestre. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője kísérő tagként csatlakozik a küldöttséghez.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!