3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

De még másfél évet várni kell rá.

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Batthyány Alapítvány kezdeményezésére a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Történelmi Társulat, a Görgey Kör Egyesület, a Magyarok Európában Egyesület és a pákozdi Katonai Emlékpark. A megállapodás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából március 15. és 2024. október 6. közötti időszakban rendezvénysorozat és közös megemlékezések megvalósításáról szól.

Sok-sok új történelmi film születhet még. Fotó: A 80 huszár című Sára Sándor film egyik jelenete
Sok-sok új történelmi film születhet még. Fotó: A 80 huszár című Sára Sándor film egyik jelenete

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója kiemelte, hogy a sikeres tavaszi hadjárat két helyszínén, a tápióbicskei és az isaszegi csatatéren is a történelmi emlékhelyeket jelölő sztéléket avatnak fel áprilisban. A jövőben szintén emlékoszlopot fognak elhelyezni a jelenleg felújítás alatt álló, egykori Landerer-nyomda épületénél is. Szeptember 29-én, a pákozdi csata évfordulóján nagy csatabemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők, ahol a huszárok bemutatkozására több ezer gyermeket várnak - mondta Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője.

A tervek között szerepel a megközelítőleg 6 ezer államilag védett sírt mintegy 700 különböző magyarországi temetkezési helyen magába foglaló nemzeti sírkert 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó sírhelyeinek felmérése, összeírása és a nagyközönséggel való megismertetése.

Elindult a Magyar Nemzeti Névtér új modulja, az Emlékhely Névtér online rendszer adatbázisban rögzíti a Kárpát-medencében található 1848/49-es emlékhelyeket, ide értve a csatatereket, az emlékműveket és az eseményhez köthető egyéb fontosabb helyszíneket - mondta a főigazgató, aki hozzátette, hogy a jövőben a tengerentúli emlékhelyek összeírását és bemutatását is szeretnék lehetővé tenni ebben az adatbázisban.

A Megyeri úti temetőben felújítják Mária főhadnagy sírját. Lebstück Mária síremlékének megújítása kapcsolódik ahhoz a koncepcióhoz, mely a korszak kiemelt személyiségeinek feleségei, özvegyei, valamint az 1848-49-es harcokban feladatot is vállaló hölgyalakok emlékének középpontba állítására irányul - fogalmazott Móczár Gábor.

Az 1848/49-es sírhelyeket és emlékhelyeket közös kiadványban foglalják össze, a kötet a következő év végére fog megjelenni. A tervek között szerepel az 1851-ben a felvidéki Roskoványon felállított, majd később elpusztult emlékhely újraállítása - mondta a főigazgató. A partnerek tervei között a kétéves együttműködés során egyebek mellett tematikus kiállítások és séták szervezése, valamint történelmi témájú színdarab és film bemutatása is a szerepel.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!