<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

De még másfél évet várni kell rá.

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Batthyány Alapítvány kezdeményezésére a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Történelmi Társulat, a Görgey Kör Egyesület, a Magyarok Európában Egyesület és a pákozdi Katonai Emlékpark. A megállapodás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából március 15. és 2024. október 6. közötti időszakban rendezvénysorozat és közös megemlékezések megvalósításáról szól.

Sok-sok új történelmi film születhet még. Fotó: A 80 huszár című Sára Sándor film egyik jelenete
Sok-sok új történelmi film születhet még. Fotó: A 80 huszár című Sára Sándor film egyik jelenete

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója kiemelte, hogy a sikeres tavaszi hadjárat két helyszínén, a tápióbicskei és az isaszegi csatatéren is a történelmi emlékhelyeket jelölő sztéléket avatnak fel áprilisban. A jövőben szintén emlékoszlopot fognak elhelyezni a jelenleg felújítás alatt álló, egykori Landerer-nyomda épületénél is. Szeptember 29-én, a pákozdi csata évfordulóján nagy csatabemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők, ahol a huszárok bemutatkozására több ezer gyermeket várnak - mondta Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője.

A tervek között szerepel a megközelítőleg 6 ezer államilag védett sírt mintegy 700 különböző magyarországi temetkezési helyen magába foglaló nemzeti sírkert 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó sírhelyeinek felmérése, összeírása és a nagyközönséggel való megismertetése.

Elindult a Magyar Nemzeti Névtér új modulja, az Emlékhely Névtér online rendszer adatbázisban rögzíti a Kárpát-medencében található 1848/49-es emlékhelyeket, ide értve a csatatereket, az emlékműveket és az eseményhez köthető egyéb fontosabb helyszíneket - mondta a főigazgató, aki hozzátette, hogy a jövőben a tengerentúli emlékhelyek összeírását és bemutatását is szeretnék lehetővé tenni ebben az adatbázisban.

A Megyeri úti temetőben felújítják Mária főhadnagy sírját. Lebstück Mária síremlékének megújítása kapcsolódik ahhoz a koncepcióhoz, mely a korszak kiemelt személyiségeinek feleségei, özvegyei, valamint az 1848-49-es harcokban feladatot is vállaló hölgyalakok emlékének középpontba állítására irányul - fogalmazott Móczár Gábor.

Az 1848/49-es sírhelyeket és emlékhelyeket közös kiadványban foglalják össze, a kötet a következő év végére fog megjelenni. A tervek között szerepel az 1851-ben a felvidéki Roskoványon felállított, majd később elpusztult emlékhely újraállítása - mondta a főigazgató. A partnerek tervei között a kétéves együttműködés során egyebek mellett tematikus kiállítások és séták szervezése, valamint történelmi témájú színdarab és film bemutatása is a szerepel.

(MTI)