2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tavaly menesztették a Magyar Nemzet Múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót, így pályázatot írtak ki a megüresedett posztra. Úgy tudni, hogy tízen jelentkeztek, de valaki az utolsó pillanatban visszavonta pályázatát. 

A Magyar Nemzeti Múzeum élére, a menesztett L. Simon László helyére a Kulturális és Innovációs Minisztérium hivatalos közlése szerint tízen adták be a pályázatukat, akik az Index információi szerint – ábécésorrendben – a következők:

  • Bíró Lajos író, magyarságkutató;
  • Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója;
  • Csornay Boldizsár, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese;
  • Hammerstein Judit jelenlegi megbízott főigazgató;
  • Horváth-Lugossy Gábor jogász, a Magyarságkutató Intézet volt főigazgatója;
  • Kálnoki-Gyöngyössy Márton régész, történész;
  • Limbacher Gábor néprajzkutató, muzeológus, a Veszprémi Megyei Múzeum volt igazgatója;
  • Várkonyi Gábor, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. tudományos igazgatója;
  • Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumfőigazgató-helyettese.

Csak nem egy múzeumösszevonás miatt vonta vissza a jelentkezését Demeter Szilárd? Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Csak nem egy múzeumösszevonás miatt vonta vissza a jelentkezését Demeter Szilárd? Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tizedik pályázó, úgy tudjuk, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt, aki később visszavonta a pályázatát. Az ügyben elértük Demeter Szilárdot, aki az értesülésünket se megerősíteni, se cáfolni nem akarta. (Információink szerint ugyanakkor a történtek mögött akár egy, a múzeumok összevonásáról szóló elképzelés is húzódhat.)

A jelöltek bizottsági meghallgatását pénteken és hétfőn tartják, és elképzelhető, hogy utána nem sokkal – a jelenleg Amerikában tartózkodó – Csák János kulturális és innovációs miniszter már eredményt is hirdet. A kilenc pályázatból a lap információi szerint egy érvénytelen lett. 

L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) korábbi főigazgatóját 2023. november 6-án bocsátotta el azonnali hatállyal Csák János kulturális és innovációs miniszter, azzal az indoklással, hogy egy intézményvezetőnek be kell tudni tartatni a törvényeket. Az ügy a Word Press Photo kiállítás miatt robbant ki.

A kiírás szerint a nyertes pályázó 2024. március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a főigazgatói pozíciót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!