2017. október 11. 09:28

Az amúgy is nyeréshez szokott West Hungária Bau most két társsal együtt nyert tovább.

Megvan, kik újíthatják fel a Magyar Állami Operaházat. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint az Operaház korszerűsítésének generál tervezési és kivitelezési feladatait a

  • a West Hungária Bau Kft.,
  • az ÉPKAR Zrt.
  • és a LAKI Épületszobrász Zrt.

nyerte el közösen, tárgyalásos eljárás során.

pakolják kifele az Operaházat (MTI)

Feladatuk lesz

  • a Magyar Állami Operaház Andrássy út 22. szám alatti épületének (műemléképület, nettó 24 440,28 m2 alapterület, nézőtér 1 256 férőhely) korszerűsítése, azon belül a külső- és belső területek, azon belül a közönségforgalmi- és üzemi területek, felújítása, átalakítása, korszerűsítése, valamint színpad-technológiai korszerűsítése,
  • a Hajós utca 11. szám alatti Üzemház felújítása, energetikai korszerűsítése (4 262,76 m2),
  • a Hajós utca 13-15. szám alatti Lakatos műhely funkcióváltással egybekötött átalakítása (159,1 m2),
  • a Révay utca 22. szám alatti Cipészműhely funkcióváltással egybekötött átalakítása (92,01 m2),
  • és a Hajós utca 13-15. szám alatti Opera Értékesítési Centrum átalakítása (126,5 m2).

A szerződést az Operaházzal a cégek szeptember 25-én kötötték meg

14,2 milliárd forint értékben.

Eredetileg a munkák árát 9,2 milliárdra becsülték.

A West Hungária Bau Paár Attila érdekeltsége, aki leginkább arról ismert, hogy a miniszterelnöki vő Tiborcz István jól bejáratott üzlettársa. A WHB-hez dőlnek is az állami megrendelések, a vizes vb örökké dráguló óriás ugrótornyától Mészáros Lőrinc dráguló iskolaépítésén át a Nemzeti Lovarda dráguló átalakításáig. A sor még hosszasan folytatható, de álljunk meg most itt.

Az Épkar Szeivolt István cége, mely az Átlátszó szerint részt vett mások mellett a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság logisztikai központjának négymilliárdos építkezésén és a Császár-Komjádi uszoda 3,5 milliárdos felújításában, valamint a komáromi Csillag-erőd 5 milliárdos renoválásában is.

A Laki Épületszobrász legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy ők építik az emlékforrást és emlékparkot a budai Várban a reformáció tiszteletére.

A felújított Operaház megnyitásának határideje egyébként a vonatkozó kormányhatározatok alapján 2018. május 24.. A felújítás megkezdésének feltétele pedig az Eiffel csarnok renoválása és próbacentrummá alakítása az Operaház és az Erkel Színház számára. Ide jókora csúszás után idén nyáron sikerült kivitelezőt találni, és jövő nyárra készülhetnek el a munkákkal. Melyek közben az eredetileg tervezett 8 helyett 12 milliárdra drágultak.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.