TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. október 11. 09:28

Az amúgy is nyeréshez szokott West Hungária Bau most két társsal együtt nyert tovább.

Megvan, kik újíthatják fel a Magyar Állami Operaházat. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint az Operaház korszerűsítésének generál tervezési és kivitelezési feladatait a

  • a West Hungária Bau Kft.,
  • az ÉPKAR Zrt.
  • és a LAKI Épületszobrász Zrt.

nyerte el közösen, tárgyalásos eljárás során.

pakolják kifele az Operaházat (MTI)

Feladatuk lesz

  • a Magyar Állami Operaház Andrássy út 22. szám alatti épületének (műemléképület, nettó 24 440,28 m2 alapterület, nézőtér 1 256 férőhely) korszerűsítése, azon belül a külső- és belső területek, azon belül a közönségforgalmi- és üzemi területek, felújítása, átalakítása, korszerűsítése, valamint színpad-technológiai korszerűsítése,
  • a Hajós utca 11. szám alatti Üzemház felújítása, energetikai korszerűsítése (4 262,76 m2),
  • a Hajós utca 13-15. szám alatti Lakatos műhely funkcióváltással egybekötött átalakítása (159,1 m2),
  • a Révay utca 22. szám alatti Cipészműhely funkcióváltással egybekötött átalakítása (92,01 m2),
  • és a Hajós utca 13-15. szám alatti Opera Értékesítési Centrum átalakítása (126,5 m2).

A szerződést az Operaházzal a cégek szeptember 25-én kötötték meg

14,2 milliárd forint értékben.

Eredetileg a munkák árát 9,2 milliárdra becsülték.

A West Hungária Bau Paár Attila érdekeltsége, aki leginkább arról ismert, hogy a miniszterelnöki vő Tiborcz István jól bejáratott üzlettársa. A WHB-hez dőlnek is az állami megrendelések, a vizes vb örökké dráguló óriás ugrótornyától Mészáros Lőrinc dráguló iskolaépítésén át a Nemzeti Lovarda dráguló átalakításáig. A sor még hosszasan folytatható, de álljunk meg most itt.

Az Épkar Szeivolt István cége, mely az Átlátszó szerint részt vett mások mellett a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság logisztikai központjának négymilliárdos építkezésén és a Császár-Komjádi uszoda 3,5 milliárdos felújításában, valamint a komáromi Csillag-erőd 5 milliárdos renoválásában is.

A Laki Épületszobrász legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy ők építik az emlékforrást és emlékparkot a budai Várban a reformáció tiszteletére.

A felújított Operaház megnyitásának határideje egyébként a vonatkozó kormányhatározatok alapján 2018. május 24.. A felújítás megkezdésének feltétele pedig az Eiffel csarnok renoválása és próbacentrummá alakítása az Operaház és az Erkel Színház számára. Ide jókora csúszás után idén nyáron sikerült kivitelezőt találni, és jövő nyárra készülhetnek el a munkákkal. Melyek közben az eredetileg tervezett 8 helyett 12 milliárdra drágultak.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.