2019. január 4. 16:16

A legjobb borászok küldték ajándékba a volt miniszternek.

Az ünnepek alatt, Szenteste napján osztotta meg facebook-oldalán azt a videót Lázár János volt miniszter, amelyben a családi készülődést mutatták be, a vacsora elkészítését. A fogások a helyi , dél-alföldi hagyományoknak megfelelően töltött káposztából - környékbeli elnevezése szárma -,bejgliből állt, valamint erőlevesből, mely marhahúslé-alapon fácánkakassal készült.

Lázár János itt éppen sört iszik Lázár János itt éppen sört iszik

A videóban Lázár - aki jelenleg a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosként dolgozik - bemutatja az italválasztékot is, amellyel a vendégeket várják. Négy tétel került az ünnepi asztalra, két rövidital és két palack bor. A rövidek közül a saját készítésű diólikőr mellett Lázár nagybátyjának, Gyapjas Károlynak a birspálinkája adta meg az alaphangot. Gapjas ismert gazdálkodó, a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdaság Zrt. legnagyobb tulajdonosa - Lázárnak is van ebben valamennyi tulajdonrésze. A cég 2017-ben 450,5 millió forint adózás előtti eredményt ért el.

A borok közül elsőként egy különlegességet mutat be Lázár. A Szepsy pincészet Úrágya Furmint elnevezésű boráról van szó, amelyet a leveshez fogyasztottak el. Szepsy István a tokaj-hegyaljai borvidék, egyben az egész ország egyik legelismertebb borásza, kitűnő borait külföldön is keresik, a politikai, egyházi világ vezetői is előszeretettel isszák.

Ebből következően nem olcsó borról beszélünk. Például egy palack 2017-es Úrágya a Bortársaságnál 16 8000 forintért vihető el, míg a Bortársaság klub tagjai ennél valamivel olcsóbban, 15 400 forintért juthatnak hozzá.

A videóban Lázár elárulja, hogy a bort a Szepsy családtól "kapták", tehát vélhetően nem fizetett a palackért. A másik tétel Takler Ferenc szekszárdi - szintén nagyon neves - borász 2003-as Regnum-ja, amelyet szintén ajándékba kapott a Lázár-család. Ezt a bort 19 500 forintért lehet beszerezni az egyik budapesti borszaküzlet online boltjában. Ugyanennek a bornak a 2011-es tételét már jóval olcsóbban, valamivel több mint 8300 forintért lehet beszerezni.