Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kormány egyedi döntés alapján, 1,46 milliárd forinttal támogatja a Bonafarm csoport új vágóhídjának megépítését Mohácson, amelynek összköltsége 7,3 milliárd forint lesz - mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten újságíróknak.

Hozzátette: a magyar élelmiszeripar export árualapjának létrehozásában kiemelten fontos a magyar sertéságazat fejlesztése, mivel a vágóhidak esetében elmaradt fejlesztések az ágazat versenyképességének csökkenéséhez vezettek. A sertésállomány csökkenése is jelentős kihívás elé állította az ágazatot, a kormány ezért 2012-ben elfogadta a sertésstratégiát - tette hozzá.
Kifejtette: ennek értelmében 2020-ig a 3 milliós sertésállományt meg kívánják duplázni, ami mintegy 20 ezer új munkahelyet is hoz a magyar gazdaságnak.

A most bejelentett beruházás, amelyet az Mcs Vágóhíd Kft., a Bonafarm csoport tagja hajt végre, a teljes magyar sertéságazat fejlesztését, illetve a magyar élelmiszeripari kivitel növekedését is szolgálja - hangoztatta Szijjártó Péter.

Az államtitkár az MTI kérdésére közölte, a Bonafarm Csoport új vágó- és csontozó üzemének az első üteme valósul meg 2016 végéig, ami a vágástól a félsertés hűtéséig tartó technológiai folyamatot foglalja magában. Az ez után következő fázisok a csontozásra, a feldolgozásra és a szennyvíztisztításra vonatkoznak, ezeknek a technológiai folyamatoknak a megvalósítása jelentheti a második és a harmadik fázist. A beruházó annak alapján dönt a folytatásról, hogy az első ütem megvalósítása milyen eredményekkel jár - mondta.

Szijjártó Péter emlékeztetett: Magyarország gazdasága nyitott, teljesítményét nagymértékben meghatározza a kivitel alakulása. A magyar export értéke már több mint 83 százaléka a GDP-nek. A múlt évben - 6 százalékos növekedést követően - a teljes magyar kivitel értéke meghaladta a 108 milliárd dollárt. A magyar gazdaság növekedése szempontjából rendkívül fontos, hogy a magyar kivitel folyamatosan bővüljön - fejtette ki.

Az államtitkár elmondta: az export növelésében fontos szerepet töltenek be azok a piacok, ahol inkább a minőségi verseny dominál, és nem a mennyiségi. Továbbá azok, ahol a magas hozzáadott értéknek van jelentősége, és az állandó innovációra is szükség van. Ezért a magyar gazdaság fő exportnövelési ágazatai - főként keleti irányban - a mérnöki és az IT-, valamint a vízgazdálkodási szolgáltatások, valamint az élelmiszeripari termékek. A "zászlóshajó" pedig az élelmiszeripar lesz keleti irányban.

Értékelése szerint a keleti piacokon gyors a növekedés, ami kedvező a magyar vállalatok számára, mivel az életszínvonal emelkedésével új fogyasztói szokások jelennek meg, s nő az igényes kereslet. A magyar élelmiszeripar versenyképességét növeli az ország GMO-mentessége is, valamint a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályozás. Utalt arra, hogy a közeljövőben a magyar élelmiszeripari termékek - például a fagyasztott sertés, kacsa és libahús-termékek - előtt megnyílhat a kínai piac is.

Pókos Gergely, az Mcs Vágóhíd Kft. vezérigazgató-helyettese többek között arról beszélt, hogy a Bonafarm Csoport több mint 100 kis- és közepes méretű sertéstenyésztő partnerrel dolgozik együtt és évi 350 ezer sertést dolgoz fel. Az új üzem elkészültével évente egymillió sertés feldolgozására lesz mód. Az új üzemben 350 ember dolgozik majd.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.