2017. december 20. 11:07

Az idén két számjegyű emelkedés várható a nettó reálbéreknél, jövőre pedig valamivel visszafogottabb, de még mindig jelentős lehet a növekedés.

Az év első tíz hónapjában a bruttó és nettó bérek 12,8 százalékkal nőttek éves összevetésben. A nettó reálbérek pedig 10,2 százalékkal emelkedtek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy az idei béremelkedés elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum növekedésének, valamint a munkaerőpiacról érkező nyomásnak, azaz a munkaerőhiány miatti fizetésemeléseknek köszönhető.
 
 

Az év során voltak olyan hónapok, amikor a nettó reálbérek bőven 10 százalék feletti ütemben nőttek, de az év második felében az infláció gyorsult, ami csökkentette a tempót. Összességében a nettó reálbérek 10 százalék körüli emelkedéssel zárhatják az idei évet.

Mennyivel nőhet a fizetés?

Jövőre is növekedni fognak a fizetések, a bruttó és nettó béreknél elképzelhető a 10 százalék feletti növekedés. A nettó reálbérnél viszont - az infláció miatt - 8 százalék körüli emelkedésre lehet számítani a jelenlegi kilátások alapján. Jövőre is ugyanazok a tényezők adhatnak alapot a bérnövekedésnek, mint az idén. A minimálbér és a garantált bérminimum 2018-ban is emelkedik, igaz, az ideinél kisebb mértékben. Emellett a munkaerőhiány továbbra is nyomást gyakorol majd a fizetésekre.
 

Németh Dávid ugyanakkor hozzátette, a nettó reálbérek idei és a jövőre várható növekedése hosszú távon csak akkor fenntartható, ha a termelékenység is javulni fog, azaz hatékonyabbá válnak a vállalatok. Ha a termelékenység javulása nem tart lépést a fizetések emelkedésével, akkor ez a folyamat rontja a magyar gazdaság versenyképességét. A szakember szerint a beruházási adatokból egyébként láthatóak annak jelei, hogy több vállalkozás már reagált a kialakult helyzetre, azaz gépek beszerzésével igyekszik pótolni a hiányzó és dráguló munkaerőt.
 
mfor.hu