2p

Az idén két számjegyű emelkedés várható a nettó reálbéreknél, jövőre pedig valamivel visszafogottabb, de még mindig jelentős lehet a növekedés.

Az év első tíz hónapjában a bruttó és nettó bérek 12,8 százalékkal nőttek éves összevetésben. A nettó reálbérek pedig 10,2 százalékkal emelkedtek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy az idei béremelkedés elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum növekedésének, valamint a munkaerőpiacról érkező nyomásnak, azaz a munkaerőhiány miatti fizetésemeléseknek köszönhető.
 
 

Az év során voltak olyan hónapok, amikor a nettó reálbérek bőven 10 százalék feletti ütemben nőttek, de az év második felében az infláció gyorsult, ami csökkentette a tempót. Összességében a nettó reálbérek 10 százalék körüli emelkedéssel zárhatják az idei évet.

Mennyivel nőhet a fizetés?

Jövőre is növekedni fognak a fizetések, a bruttó és nettó béreknél elképzelhető a 10 százalék feletti növekedés. A nettó reálbérnél viszont - az infláció miatt - 8 százalék körüli emelkedésre lehet számítani a jelenlegi kilátások alapján. Jövőre is ugyanazok a tényezők adhatnak alapot a bérnövekedésnek, mint az idén. A minimálbér és a garantált bérminimum 2018-ban is emelkedik, igaz, az ideinél kisebb mértékben. Emellett a munkaerőhiány továbbra is nyomást gyakorol majd a fizetésekre.
 

Németh Dávid ugyanakkor hozzátette, a nettó reálbérek idei és a jövőre várható növekedése hosszú távon csak akkor fenntartható, ha a termelékenység is javulni fog, azaz hatékonyabbá válnak a vállalatok. Ha a termelékenység javulása nem tart lépést a fizetések emelkedésével, akkor ez a folyamat rontja a magyar gazdaság versenyképességét. A szakember szerint a beruházási adatokból egyébként láthatóak annak jelei, hogy több vállalkozás már reagált a kialakult helyzetre, azaz gépek beszerzésével igyekszik pótolni a hiányzó és dráguló munkaerőt.
 
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!