<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az emberi erőforrások minisztere négyféle jogcímen juttatott támogatást Lezsák Sándor lakitelki alapítványához. Igaz, ez a támogatás az állami forrásból megvalósított milliárdos beruházások mellett aprópénznek számít.

Saját hatáskörben összesen 21 millió forintnyi támogatást adott a Nemzeti Kulturális Alapból Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere a Lezsák Sándorhoz kötődő Népfőiskola Alapítványnak októberben - derül ki az alap honlapján közzétett listából. Lezsák Sándor volt MDF-es politikus, aki 2006 óta már a Fideszben politizál és jelenleg az országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor (MTI/Balogh Zoltán)
Lezsák Sándor (MTI/Balogh Zoltán)

Kásler Miklós összesen négyféle támogatási céllal adta a 21 millió forintot:

  • a legtöbb támogatást, 15 millió forinttal a Magyar Értékek Napja rendezvény megrendezését támogatta,
  • 3 millió forinttal segítette annak a kötetnek a kiadását, mely Pálfy Margit színművész, előadóművész pályafutását mutatja be,
  • 2 millió forinttal egy verseskötet kiadását támogatta, ennek címe a Szétszaggatott ország - Trianon a magyar költészetben,
  • 1 millió forintot pedig a XIX. Lakitelki Filmszemle - EMMI különdíj idei megvalósítására szánt Kásler.

A Népfőiskola Alapítvány az elmúlt években sok milliárd forint beruházási célú támogatásban részesült, legutóbb egy határozattal 18 milliárd forintnyi támogatást adott a kormány. Az összeg a következő három évben elosztva kerül majd kiutalásra és a négycsillagos Hungarikum Hotel felépülését fogja fedezni.

Bár összesítve a lakitelki alapítvány igen jelentős összeghez jutott az októberi támogatottak zöméhez képest, két szervezet azonban akadt, akinek még ennél is többet adott Kásler Miklós.

A legtöbb pénzzel, 34 millió forinttal a Magyar Világ 1938-1940 kiállítás megvalósulását támogatta, az összeg a Kodolányi János Egyetem számlájára folyt be. 30 millió forintot adott a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.-nek, mellyel az idei Budapesti Nyári Fesztivál megvalósulását segítette.

A Lezsák Sándor alapítványánál egy hajszállal kevesebb támogatást kapott a miskolci székhelyű Cine-Mis Moziüzemi Szolgáltató Kft., az összeggel Kásler a Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál megvalósítását támogatta.