2016. január 7. 06:13

A jelenleg ismert adatokból kiindulva becslésünk szerint 271 milliárd forintot kellett eltüntetniük 2015 utolsó hetében Orbánéknak ahhoz, hogy ne csak kipipálhassák, de túl is teljesítsék a vállalt célt az adósság elleni harcban.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elárulta, a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint tavaly év végén az adósságszint várhatóan 76 százalék alá csökkent. Ezzel pedig nemcsak a minimális követelményeknek sikerült megfelelni, hiszen a 2014 év végi 76,2 százalékhoz képest akár nagyobb ütemben is mérsékelhették az adósságrátát.

Pedig az Államadósság Kezelő Központ legutóbbi heti előzetes adatai szerint december 23-án még a központi költségvetés adóssága 25 127,3 milliárd forint volt. Ez az államháztartáson belüli egyéb (harmadik negyedévi állapot szerinti) 856 milliárdos adóssággal 77,2 százalékos rátát eredményez.

Némileg másabb eredményre jutunk akkor, ha az ünnep előtti állapotot már az év végi becsült GDP-vel határozzuk meg. Varga szerdai nyilatkozata szerint a gazdaság 2,8 százalékkal növekedhetett tavaly, amihez az idei évi költségvetés makroprognózisa szerint 2,1 százalékos deflátor társult. Ezek és a 2014 év végi nominális GDP ismeretében 2015 végén 33 841,9 milliárd forint lehetett a bruttó hazai termék, ami 76,7 százalékos GDP-arányos adósságot eredményez a december 23-i állapotra vetítve.

Mivel Varga szavai szerint 76 százalék alá sikerült csökkenteni az adósságot, 75,9-cel számolva megkaphatjuk a nominális teljes államháztartási tartozásállományt. Így az év végi becsült és a december 23-i (év végére számolt GDP-vel kalkulált) állapot közötti differencia 297,3 milliárd forint. Elviekben tehát ennyi adósságott kellett Orbánéknak eltüntetni az év utolsó hetében.

Ez azonban valójában kevesebb, hiszen a forint a december 23-i 314,13 forintos euróárfolyam az utolsó napra 313,12-re csökkent, ami számításaink szerint közel 26 milliárddal apaszthatta az adósságot a devizarészen keresztül. (A teljes állomány közel 32 százaléka ugyanis devizában denominált.)

A következő hetekben minden bizonnyal az is pontosan ki fog derülni, hogy milyen módon és mekkora adósságleépítésre volt szükség az utolsó héten. Ami biztos, hogy a december 21-én lejárt egymilliárd eurós PEMÁK-állomány helyett még nem bocsátottak ki új sorozatot, a jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számlán a 2014 végi állapothoz viszonyítva több mint 1000 milliárdos mozgástere volt a kormánynak az esetleges előtörlesztésekhez és végül, de nem utolsó sorban a Magyar Nemzeti Banktól, ha szükségesnek tartották, 320 milliárd forint értékben vásárolhattak vissza korábban kibocsátott devizakötvényeket.

Székely Sarolta
mfor.hu