2017. december 18. 04:22

Nem aprózza el a felcsúti fociakadémia, továbbra is igyekszik minél jobban kihasználni a TAO-rendszert. Rengeteg pénzt költenének el ebben a szezonban is.

A 2017/2018-as támogatási évben a Magyar Labdarúgó Szövetség 2,37 milliárd forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány számára. Afelől nem lehet kétségünk, hogy ahogy a korábbi években, úgy most is az Orbán Viktor alapította focialapítvány szeretné a legtöbb pénzt becsatornázni magához a TAO-ból, amire minden esélye meg is van. A politika és a foci egyre szorosabb összefonódása alapján szinte kizártnak tartjuk, hogy az alapítvány ne tudná összekalapozni a jóváhagyott sportfejlesztési programjában meghatározott összeget.

A mostani 2,37 milliárd forint jelentős összeg sportági és alapítványi szinten is, viszont nem ez a legnagyobb TAO-pénz, amit egy évben szeretne elkölteni a Felcsút. Tavaly, tehát a 2016/2017-es szezonban ugyanis 2,9 milliárdot költöttek el, míg a támogatási rendszer első évében 2,8 milliárd forintnyi támogatás áramlott az alapítvány kasszájába.

Arról egyelőre nincsenek még információk, hogy pontosan mire is szeretné idén elkölteni ezt a pénzt a Felcsút, hiszen a jóváhagyott sportfejlesztési programot még nem tették közzé. Azt viszont elég jó eséllyel jelenthetjük ki a korábbi programok alapján is, hogy a pénz nagy része valamilyen beruházásra menne el. Ez lehet sportcsarnok, pályák, sporthotel vagy akár kollégium is.

A TAO-rendszer 2011-es indulása óta a mostani összeggel együtt irdatlan pénzmennyiség áramlott a Felcsúthoz: 16,3 milliárd forint.

És ezen felül a cégek önmaguktól is öntik pénzt a helyi alapítványhoz. Mindenféle adókedvezmények és gazdasági előnyök nélkül 2011 és 2016 között 13 milliárdot utaltak az alapítványnak.

Vagyis mindösszesen 6 év alatt a miniszterelnök szülőfalujának focija 29,2 milliárd forintnyi támogatást zsebelhetett már be.

Székely Sarolta
mfor.hu