2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Új rendeletet írt a kormány.


Legfeljebb 3 százalékos havi díjat számíthatna fel a jövőben a fel nem használt Széchenyi Pihenő Kártya-keret (SZÉP Kártya) után a kibocsátó – derül ki abból a rendelet-tervezetből, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium töltött fel a kormány honlapjára.

Sokan használják a SZÉP Kártyát nyaralásra
Sokan használják a SZÉP Kártyát nyaralásra

Ezt a tételt akkor kellene megfizetni, ha a munkavállaló az utalást követő második naptári év május 31-ig nem használja fel a SZÉP Kártyán lévő pénzeszközt. Az így befolyó összeget az intézmény a kártyával közvetlenül összefüggő marketing költségeire fordíthatja csak.

Ezzel az új szabállyal vélhetően motiválni akarják a kártyában részesülőket, hogy költsék el az így kapott juttatást. Ugyanis nagyon sok pénz - akár 1 milliárd forint - tud beragadni amiatt, hogy a dolgozók nem költik el időben.

Változás lesz még, de már nem a munkavállalókat, hanem a kibocsátókat érinti, hogy megváltozik a törvényi besorolásuk. Eddig olyan intézmény léphetett erre a piacra, amely az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló törvény szerinti szolgáltatónak minősült.

A hatályos rendelet egy sor feltétel teljesítését írja elő a kibocsátó – illetve a vele együttműködő önkéntes kölcsönös biztosító pénztár - számára. Így például minden 35 ezer lakosnál nagyobb városban ügyfélszolgálati helyiséget kell üzemeltetnie.

A tervezett rendelet viszont már pénzforgalmi szolgáltatóként definiálja a kibocsátót, ami azt jelenti, hogy ezt követően a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozik majd a hatósági ellenőrzés. Eddig a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal végezte – illetve jelenleg is végzi – ezt a munkát.

Két évvel ezelőtt olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy a kormány 2018-ban megszüntetheti a SZÉP Kártyát. Erre végül nem került sor, pedig Orbán Viktor miniszterelnök akkoriban arra utalt, hogy inkább készpénz formájában adnák oda a juttatásokat a dolgozóknak.

A kártyán keresztül évente mintegy 80 milliárd forint értékben vesznek igénybe szolgáltatásokat a munkavállalók. A kártyát nyaralásra, sportolásra, kulturális programokra lehet felhasználni.

SZÉP Kártyát jelenleg a K&H, az OTP és az MKB kínálhat, s mivel bankokról van szó, amelyek eleve kapcsolatban állnak az MNB-vel, az átminősítésük nem teremt majd gyökeresen új helyzetet.

A tervezethez mellékelt hatástanulmány egyébként a pénzügyi szolgáltatás bevezetésével indokolja a módosítást.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!