2018. március 5. 11:52

Új rendeletet írt a kormány.


Legfeljebb 3 százalékos havi díjat számíthatna fel a jövőben a fel nem használt Széchenyi Pihenő Kártya-keret (SZÉP Kártya) után a kibocsátó – derül ki abból a rendelet-tervezetből, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium töltött fel a kormány honlapjára.

Sokan használják a SZÉP Kártyát nyaralásra Sokan használják a SZÉP Kártyát nyaralásra

Ezt a tételt akkor kellene megfizetni, ha a munkavállaló az utalást követő második naptári év május 31-ig nem használja fel a SZÉP Kártyán lévő pénzeszközt. Az így befolyó összeget az intézmény a kártyával közvetlenül összefüggő marketing költségeire fordíthatja csak.

Ezzel az új szabállyal vélhetően motiválni akarják a kártyában részesülőket, hogy költsék el az így kapott juttatást. Ugyanis nagyon sok pénz - akár 1 milliárd forint - tud beragadni amiatt, hogy a dolgozók nem költik el időben.

Változás lesz még, de már nem a munkavállalókat, hanem a kibocsátókat érinti, hogy megváltozik a törvényi besorolásuk. Eddig olyan intézmény léphetett erre a piacra, amely az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló törvény szerinti szolgáltatónak minősült.

A hatályos rendelet egy sor feltétel teljesítését írja elő a kibocsátó – illetve a vele együttműködő önkéntes kölcsönös biztosító pénztár - számára. Így például minden 35 ezer lakosnál nagyobb városban ügyfélszolgálati helyiséget kell üzemeltetnie.

A tervezett rendelet viszont már pénzforgalmi szolgáltatóként definiálja a kibocsátót, ami azt jelenti, hogy ezt követően a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozik majd a hatósági ellenőrzés. Eddig a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal végezte – illetve jelenleg is végzi – ezt a munkát.

Két évvel ezelőtt olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy a kormány 2018-ban megszüntetheti a SZÉP Kártyát. Erre végül nem került sor, pedig Orbán Viktor miniszterelnök akkoriban arra utalt, hogy inkább készpénz formájában adnák oda a juttatásokat a dolgozóknak.

A kártyán keresztül évente mintegy 80 milliárd forint értékben vesznek igénybe szolgáltatásokat a munkavállalók. A kártyát nyaralásra, sportolásra, kulturális programokra lehet felhasználni.

SZÉP Kártyát jelenleg a K&H, az OTP és az MKB kínálhat, s mivel bankokról van szó, amelyek eleve kapcsolatban állnak az MNB-vel, az átminősítésük nem teremt majd gyökeresen új helyzetet.

A tervezethez mellékelt hatástanulmány egyébként a pénzügyi szolgáltatás bevezetésével indokolja a módosítást.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.