3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

TAO-ból épült, TAO-ból megy a felújítás is. Közel 10 évnyi használat után elérkezettnek látják a renoválást a felcsúti létesítményen.

Ahhoz képest, hogy az elmúlt években szinte az utolsók között derült ki, hogy A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány mennyi TAO-támogatást igényelt egy-egy szezonban, idén meglehetősen korán megjelent az információ a Magyar Labdarúgó Szövetség adatbázisában. Eszerint a 2023/24-es szezonban szokatlanul kevés pénzre van szüksége az egyébként milliárdokból gazdálkodó sportalapítvány.

Olyannyira keveset, hogy a támogatási rendszer 2011-es indulása óta egyetlen egyszer nem kértek ilyen alacsony összeget: 599,8 millió forintot.

Megérett a cserére a felcsúti gyepszőnyeg. Fotó: MTI
Megérett a cserére a felcsúti gyepszőnyeg. Fotó: MTI

Eddig a legkisebb támogatás is meghaladta az egymilliárd forintot, 2021/22-ben 1,08 milliárd volt, amivel szemben a legnagyobb TAO 2017/18-ra jutott, valamivel több mint 10 milliárd forint.

Ezt a közel 600 millió forintot két részletben "kérték" - lévén az ingatlanberuházásokról, -fejlesztésekről egy külön sportfejlesztési programot/dokumentumot kell készíteni a sportszervezeteknek:

  • 299,9 millió forintot hagyott jóvá az MLSZ tárgyi eszköz (ingatlan) beruházásra
  • és néhány tízmillió forintos eltéréssel, de szintén 299,9 milliót "egyebekre".

Utóbbi programja még nem érhető el a felcsúti focialapítvány honlapján, így pontosan nem tudható még, hogy ebből a majd' 300 millió forintból mennyit szeretnének bérekre, utánpótlás-nevelésre, képzésre, vagy épp nem ingatlanjellegű tárgyi eszköz beszerzésre (például sportszerekre) felhasználni.

A másik közel 300 millió forintról már elérhető a sportfejlesztési program, ami szerint minden fillér a stadion egyes részeinek felújítására fog elmenni idén. A programot a dokumentum szerint még idén be is fogják fejezni, tehát év végéig elkészülnek a rögzített feladatokkal.

Az MLSZ-hez eljuttatott anyag szerint

"az Akadémia olyan infrastrukturális csúcslétesítménnyé vált, ahol az utánpótlás felkészülés és a meccsek lebonyolítása nemzeközi színvonalú.(...) Jelen sportfejlesztési programunkban felújítást kívánunk megvalósítani: - Élőfüves centerpálya gyepszőnyeg cseréje - Nézőtéri biztonsági kamerarendszer modernizáció".

A részletek szerint utóbbi lesz a költségesebb, hiszen kereken 200 millió forintba kerül, míg a gyepcsere 90,9 millióba fog.

Az idei szezonra megigényelt 600 millió forinttal egyébként 38,72 milliárd forintnyi TAO-támogatást használt fel a felcsúti focialapítvány 2011-től kezdődően.

Milliárdos nyereség az alapítványnál

A felcsúti focialapítványnál nincsenek anyagi gondok - ezt erősítette meg a 2022-es évről szóló beszámolójuk is. Mint lapunk arról elsőként beszámolt, az előző évi 5,6 milliárdos nyereség után 1,55 milliárdos pluszt mutattak ki év végén. A csökkenés hátterében a bevételek megcsappanása állhat, hiszen 12,1 milliárd után tavaly már "csak" 9,7 milliárd forint folyt be a kasszába.

Ez azonban még mindig sokkal üdvözítőbb helyzet, hiszen az NBI-es csapat mögött álló gazdasági társaságnál brutális veszteséget kellett elkönyvelni 2022-ben. A bevételek negyedével estek vissza, a költségek azonban egyáltalán nem követték ezt az irányt. Így végeredményben 2014 után először mínusszal zárt a Puskás Futball Club Kft.: 1,55 milliárd forintos veszteséget mutattak ki.

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!