<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Újabb pénzeket von ki a kormány a koronavírus miatt létrehozott alapból - ezúttal a Tihanyi Alapítvány a legnagyobb nyertes.

A járvány első hullámának elvonulása után a kormány elkezdte felszabadítani a tartalékokat - nem először nyúlnak a koronavírus-járvány miatti válsághelyzet ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi Alaphoz. Május végén egyetlen kormányhatározattal 126 milliárd forintot vettek ki az alapból (az intézkedés nagy nyertesei akkor a honvédség és a sport ágazata volt), június végén még bátrabban nyúltak hozzá, 191,2 milliárd forintot csoportosítottak át. Július közepén pedig egy mozdulattal 301 milliárd forintot sepertek ki az alapból.

A csütörtök éjjel megjelent kormányhatározat szerint ezúttal a 41,3 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el a Gazdaságvédelmi Alap terhére a kormány, valamint 500 millió forint átcsoportosítát a Központi tartalékok terhére.

A TIhanyi Alapítvány 36 milliárdot kap

Az átrendezés legnagyobb nyertese ezúttal a Tihanyi Alapítvány - a magát tehetséggondozó intézményként aposztrofáló Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető szervezet. Az alapítvánnyal bőkezű a kormány, induló tőkeként masszív, 10-10 százaléknyi Mol- és Richter-részvényt kapptak (amit akár értékesíthetnek is) és három I. kerületi ingatlant - erről itt írtunk részletesen. A Tihanyi Alapítvány most dologi kiadásokra 18 milliót, egyéb működési célú kiadásokra pedig 36 milliárd forintot (!) kap.

Zenére 5,3 milliárd, sportra félmilliárd jut

Az átrendezésből jut raktárkoncertekre és cigányzenére is - itt jelenik meg az az 5,3 milliárd forint, amit a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül a zenészeknek juttat, itt írtunk róla többet.

A központi tartalék 500 milliójáról a Magyar Közlöny alapján annyit tudunk: a sportban fog hasznosulni, sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására megy.