<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Újabb pénzeket von ki a kormány a koronavírus miatt létrehozott alapból - ezúttal a Tihanyi Alapítvány a legnagyobb nyertes.

A járvány első hullámának elvonulása után a kormány elkezdte felszabadítani a tartalékokat - nem először nyúlnak a koronavírus-járvány miatti válsághelyzet ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi Alaphoz. Május végén egyetlen kormányhatározattal 126 milliárd forintot vettek ki az alapból (az intézkedés nagy nyertesei akkor a honvédség és a sport ágazata volt), június végén még bátrabban nyúltak hozzá, 191,2 milliárd forintot csoportosítottak át. Július közepén pedig egy mozdulattal 301 milliárd forintot sepertek ki az alapból.

A csütörtök éjjel megjelent kormányhatározat szerint ezúttal a 41,3 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el a Gazdaságvédelmi Alap terhére a kormány, valamint 500 millió forint átcsoportosítát a Központi tartalékok terhére.

A TIhanyi Alapítvány 36 milliárdot kap

Az átrendezés legnagyobb nyertese ezúttal a Tihanyi Alapítvány - a magát tehetséggondozó intézményként aposztrofáló Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető szervezet. Az alapítvánnyal bőkezű a kormány, induló tőkeként masszív, 10-10 százaléknyi Mol- és Richter-részvényt kapptak (amit akár értékesíthetnek is) és három I. kerületi ingatlant - erről itt írtunk részletesen. A Tihanyi Alapítvány most dologi kiadásokra 18 milliót, egyéb működési célú kiadásokra pedig 36 milliárd forintot (!) kap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Zenére 5,3 milliárd, sportra félmilliárd jut

Az átrendezésből jut raktárkoncertekre és cigányzenére is - itt jelenik meg az az 5,3 milliárd forint, amit a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül a zenészeknek juttat, itt írtunk róla többet.

A központi tartalék 500 milliójáról a Magyar Közlöny alapján annyit tudunk: a sportban fog hasznosulni, sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására megy.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.