5p

Az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében az állam a magát tehetséggondozó intézményként aposztrofáló Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítványnak ad ugyanannyi pakettet, mint egy éve a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak.

A Magyar Közlönyben megjelent tájékoztatás szerint a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról elfogadott törvényben az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket a Tihanyi Alapítványhoz való csatlakozásra. Méghozzá a következő vagyoni jutattás teljesítésével:

- Mol Nyrt. 81 942 946 darab „A” sorozatú részvény,

- Richter Gedeon Nyrt. 18 637 486 darab „C” sorozatú részvény.

Ez lesz a Tihanyi Alapítvány induló tőkéje. Mindkét pakett a két, Budapesti Értéktőzsdén szereplő társaság jegyzett tőkéjének 10-10 százalékát teszi ki. Felettük a tulajdonosi jogokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter gyakorolja majd és teljesíti az ezekkel kapcsolatos kötelezettségeket.

Kistafírozva. Fotó: Félegyházi Közlöny
Kistafírozva. Fotó: Félegyházi Közlöny

Emellett a Tihanyi Alapítvány három, állami tulajdonban lévő ingatlant is kap:

- a Budapest I. kerület, Szent Sebestyén köz 1.,

- a Budapest I. kerület, Somlói út 49-53.,

- és a Budapest I. kerület, Alsóhegy utca 10-16. szám alatt lévőket.

Ezek ingyenes használatát az Tihanyi Alapítvány 2020. december 31-éig köteles biztosítani a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára.

Ezeken az ingatlanokon tehetséggondozási központot hoznak létre, amely beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé és kiemelten közérdekűvé nyilvánított a most elfogadott törvény.

Hajszálra ugyanekkora Mol- és Richter-pakettet juttatott az állam csaknem egy éve a a Corvinus Egyetemet működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak. Az újabb részvénycsomagok átkerülését követően az állam részesedése a Molban 5,24, míg a Richterben 5,25 százalékra csökken. Ezen majd hivatalosan, az állam képviseletében a Molban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., illetve a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap osztozik, míg a Richterben az MNV Zrt.-é marad a teljes pakett.

Abban is hasonló a módi a Corvinust működtető alapítvánnyal, hogy a Tihanyi Alapítványt is közérdekű vagyonkezelő alapítványként veszik nyilvántartásba. 

A Tihanyi Alapítvány a Mol- és Richter részvényei után már a 2019. év után járó osztalékra is jogosult. (Más kérdés, hogy ilyenre egyelőre csak a Richtertől számíthat, a Mol ugyanis a koronavírus-járvány őt ért negatív gazdasági hatásai miatt tavalyi nyereségéből nem juttat részvényeseinek, ám ezt a döntését később felülvizsgálhatja).

A törvény kimondja, hogy ha az osztalék fizetése szempontjából figyelembe veendő napon még nem történik meg a részvények tulajdonjogának átruházása vagy az alapítvány a részvények kibocsátójának alapszabálya alapján részvényesi jogait a részvények kibocsátójával szemben még nem gyakorolhatja, akkor a tulajdoni hányadára jutó osztaléknak megfelelő összeget az állam a részvények tulajdonjogának átruházását követő harminc napon belül megfizeti az alapítványnak.

Fontos, hogy ezeket a részvényeket el is adhatja a Tihanyi Alapítvány. Azzal a feltétellel, hogy a pakettet először az államnak kell felajánlania. Csak, amennyiben a kormány a nyilatkozat közlésétől számított 90 napon belül jelzi, hogy nem akar élni a vételi jogával, vagy, ha nem nyilatkozik, akkor szűnik meg az állam vételi joga.

A Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak még nem volt meg ez a lehetősége. Egy éve ugyanis bizalmi vagyonkezelés keretében kapta meg a Mol- és Richter-részvényeket, ami azzal a következménnyel járt, hogy azokat nem adhatja el, csak a hozamot - ez esetben a részvények osztalékát - fordíthatja a működése finanszírozására. Ezen változtatott most a törvény, hogy azonos helyzetbe hozza az alapítványt a Tihanyival. Ennek érdekében megszüntette a bizalmi vagyonkezelői jogviszonyt, akként, hogy a Mol- és Richter részvények átadása immár vagyonjuttatásnak számít. Ami azt jelenti, hogy a Corvinus Egyetemet működtető alapítvány is már eladhatja a paketteket, ugyanazokkal a feltételekkel, mint a Tihanyi: vagyis először az államnak kell azt felajánlania, s csak ha az nem tesz 90 napon belül vételi ajánlatot, akkor értékesítheti másnak a részvényeket.

Mfor-vélemény:

Meglehet, az április elején, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes átal benyújtott törvényjavaslatot az ihlette, hogy akkor már bizonyossá vált, a Mol az idén nem fizet osztalékot, ami tavaly közel 12 milliárd forintot tett ki. Ekkora összeg kiesése a Corvinus működtetése szempontjából nagy érvágás lehet, bár akkori kérdésünkre az alapítványnál azt válaszolták, ez nem okoz gondot, márcsak azért sem, mert vannak tartalékaik. A mostani törvénnyel viszont az alapítványok számára megnyílik a lehetőség, hogy részvényeik egy részének értékesítéséből szerezzék be a kiesett osztaléknak megfelelő összeget. A tegnapi záróárfolyamok alapján a 10 százalékos Mol-pakett értéke közel 168,5 milliárd volt, azaz akár már 1 százaléknyi olajpapír értékesítése is többet hozhat a konyhára az elmaradt nyereségrészesedésnél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!