<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében az állam a magát tehetséggondozó intézményként aposztrofáló Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítványnak ad ugyanannyi pakettet, mint egy éve a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak.

A Magyar Közlönyben megjelent tájékoztatás szerint a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról elfogadott törvényben az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket a Tihanyi Alapítványhoz való csatlakozásra. Méghozzá a következő vagyoni jutattás teljesítésével:

- Mol Nyrt. 81 942 946 darab „A” sorozatú részvény,

- Richter Gedeon Nyrt. 18 637 486 darab „C” sorozatú részvény.

Ez lesz a Tihanyi Alapítvány induló tőkéje. Mindkét pakett a két, Budapesti Értéktőzsdén szereplő társaság jegyzett tőkéjének 10-10 százalékát teszi ki. Felettük a tulajdonosi jogokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter gyakorolja majd és teljesíti az ezekkel kapcsolatos kötelezettségeket.

Kistafírozva. Fotó: Félegyházi Közlöny
Kistafírozva. Fotó: Félegyházi Közlöny

Emellett a Tihanyi Alapítvány három, állami tulajdonban lévő ingatlant is kap:

- a Budapest I. kerület, Szent Sebestyén köz 1.,

- a Budapest I. kerület, Somlói út 49-53.,

- és a Budapest I. kerület, Alsóhegy utca 10-16. szám alatt lévőket.

Ezek ingyenes használatát az Tihanyi Alapítvány 2020. december 31-éig köteles biztosítani a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára.

Ezeken az ingatlanokon tehetséggondozási központot hoznak létre, amely beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé és kiemelten közérdekűvé nyilvánított a most elfogadott törvény.

Hajszálra ugyanekkora Mol- és Richter-pakettet juttatott az állam csaknem egy éve a a Corvinus Egyetemet működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak. Az újabb részvénycsomagok átkerülését követően az állam részesedése a Molban 5,24, míg a Richterben 5,25 százalékra csökken. Ezen majd hivatalosan, az állam képviseletében a Molban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., illetve a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap osztozik, míg a Richterben az MNV Zrt.-é marad a teljes pakett.

Abban is hasonló a módi a Corvinust működtető alapítvánnyal, hogy a Tihanyi Alapítványt is közérdekű vagyonkezelő alapítványként veszik nyilvántartásba. 

A Tihanyi Alapítvány a Mol- és Richter részvényei után már a 2019. év után járó osztalékra is jogosult. (Más kérdés, hogy ilyenre egyelőre csak a Richtertől számíthat, a Mol ugyanis a koronavírus-járvány őt ért negatív gazdasági hatásai miatt tavalyi nyereségéből nem juttat részvényeseinek, ám ezt a döntését később felülvizsgálhatja).

A törvény kimondja, hogy ha az osztalék fizetése szempontjából figyelembe veendő napon még nem történik meg a részvények tulajdonjogának átruházása vagy az alapítvány a részvények kibocsátójának alapszabálya alapján részvényesi jogait a részvények kibocsátójával szemben még nem gyakorolhatja, akkor a tulajdoni hányadára jutó osztaléknak megfelelő összeget az állam a részvények tulajdonjogának átruházását követő harminc napon belül megfizeti az alapítványnak.

Fontos, hogy ezeket a részvényeket el is adhatja a Tihanyi Alapítvány. Azzal a feltétellel, hogy a pakettet először az államnak kell felajánlania. Csak, amennyiben a kormány a nyilatkozat közlésétől számított 90 napon belül jelzi, hogy nem akar élni a vételi jogával, vagy, ha nem nyilatkozik, akkor szűnik meg az állam vételi joga.

A Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak még nem volt meg ez a lehetősége. Egy éve ugyanis bizalmi vagyonkezelés keretében kapta meg a Mol- és Richter-részvényeket, ami azzal a következménnyel járt, hogy azokat nem adhatja el, csak a hozamot - ez esetben a részvények osztalékát - fordíthatja a működése finanszírozására. Ezen változtatott most a törvény, hogy azonos helyzetbe hozza az alapítványt a Tihanyival. Ennek érdekében megszüntette a bizalmi vagyonkezelői jogviszonyt, akként, hogy a Mol- és Richter részvények átadása immár vagyonjuttatásnak számít. Ami azt jelenti, hogy a Corvinus Egyetemet működtető alapítvány is már eladhatja a paketteket, ugyanazokkal a feltételekkel, mint a Tihanyi: vagyis először az államnak kell azt felajánlania, s csak ha az nem tesz 90 napon belül vételi ajánlatot, akkor értékesítheti másnak a részvényeket.

Mfor-vélemény:

Meglehet, az április elején, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes átal benyújtott törvényjavaslatot az ihlette, hogy akkor már bizonyossá vált, a Mol az idén nem fizet osztalékot, ami tavaly közel 12 milliárd forintot tett ki. Ekkora összeg kiesése a Corvinus működtetése szempontjából nagy érvágás lehet, bár akkori kérdésünkre az alapítványnál azt válaszolták, ez nem okoz gondot, márcsak azért sem, mert vannak tartalékaik. A mostani törvénnyel viszont az alapítványok számára megnyílik a lehetőség, hogy részvényeik egy részének értékesítéséből szerezzék be a kiesett osztaléknak megfelelő összeget. A tegnapi záróárfolyamok alapján a 10 százalékos Mol-pakett értéke közel 168,5 milliárd volt, azaz akár már 1 százaléknyi olajpapír értékesítése is többet hozhat a konyhára az elmaradt nyereségrészesedésnél.