<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A friss zöldségek drágulása szeptemberre olyan szintre gyorsult, amelynél magasabbat utoljára 2012 őszén láthattunk.

A friss zöldség most szeptemberben 24,4 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, amellyel három éves rekord dőlt meg – derül ki a KSH adataiból.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez éves bázisú adat, tehát a zöldségek ára tavaly szeptemberhez képest nőtt ennyivel. Ebben az adatban tehát a szezonális hatások - amelyek egyébként erre a termékcsoportra különösen hatnak – kiszűrődnek.

Ennél komolyabb drágulásra pont 3 éve, 2012 szeptemberében volt példa, amikor az árak 30,8 százalékkal nőttek éves bázison.

Összességében olcsóbb volt az életünk

Szeptemberben ismét defláció volt Magyarországon, amely nagy részben annak köszönhető, hogy az üzemanyagok éves bázison még az eddigi rekorder januárnál is olcsóbbak voltak. Szeptemberben 17 százalékos volt a csökkenés mértéke, az év első hónapjában pedig 16,5.

Ez főként a dízel ára miatt volt, amely a januári 353 helyett 349-be került szeptemberben. Bár a benzin ára 347 volt a 334-gyel szemben, a gázolaj súlya nagyobb az inflációs kosárban, hiszen jóval többet fogyasztunk belőle.

Az üzemanyagárak alacsony szintje ellensúlyozta a szolgáltatások 2 százalékos, illetve a szeszes italok és dohányáruk 3,9 százalékos drágulását. A defláció irányába hatott ugyanakkor, hogy a háztartási energia még mindig 2,7 százalékkal olcsóbb éves bázison.

Tovább gyorsul a cigaretta drágulása

Ahogy arról már két hónappal ezelőtt is írtunk, a cigaretta árának emelkedése ismét gyorsulni kezdett éves bázison. Ennek mértéke szeptemberben 4,2 százalék volt, amely nyilván elmarad a kiskereskedelem teljes átalakításának következtében látott drágulástól, de jelzi, hogy az elmúlt időszakban bejelentett intézkedések, mint pl. a szektorális különadó állandóvá tétele, vagy az ellátó beiktatása az értékesítési láncba, ismét felverheti az árakat.

Szász Péter
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.