Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A cigaretta ára, bár folyamatosan emelkedett az elmúlt hónapokban is, viszonylag stabil szintre állt be azóta, hogy a dohánykereskedelem átalakításának hatása kifutott az éves bázisból. Júliusban azonban rég nem látott mértékű drágulás jött.

A dohánytermékek ára 4 százalékkal nőtt júliusban az előző év hasonló időszakához képest – derül ki az KSH inflációs statisztikájából. Ez azt jelenti, hogy már második hónapja gyorsul az áremelkedés üteme, júniusban ugyanis 3,2 százalékos volt az éves bázisú drágulás, azt követően, hogy az év első felében 3 százalék alatti szintre állt be.

Még látványosabb, ha nem az éves, hanem a havi bázisú változást nézzük, ami júliusban elérte az 1 százalékot, de júniusban is 0,8 százalékos volt. Ilyenre utoljára 2014 februárjában volt példa.

Az elmúlt évek nem igazán voltak jó hatással a dohányosok pénztárcájára. 2012-ben a jövedékiadó-emelés, 2013-ban a dohányboltok és a magasabb árrés eredményezett nem elhanyagolható drágulást. Az alábbi grafikonon három, a KSH által rendszeresen vizsgált cigarettamárka árának emelkedése látható.

A mostani mozgás mögött vélhetően az áll, hogy a kormány - ígérete ellenére – állandóvá tette a dohányiparra kivetett egészségügyi hozzájárulást, amely több mint 10 milliárd forint extra terhet jelent majd a szektornak minden évben. Ezt az adót egyébként Brüsszel is vizsgálja. Ugyancsak az áremelkedés irányába hathat a dohány-kiskereskedelmi ellátó november 1-i indulása, bár ennek hatásáról majd később tudunk megbizonyosodni. Emellett áprilisban ismét emelkedett a dohánytermékek jövedéki adója.

Berúgni is drágább

A cigaretta mellett drágultak még az alkoholos italok is. A tömények 10 százalékkal az év eleji jövedékiadó-emelés miatt, de a borok is 2,8, illetve sörök 1 százalékkal drágultak tavaly júliushoz képest.

Ha a termékek és szolgáltatások főbb csoportjait nézzük a teljes fogyasztóiár-indexen belül, akkor nem meglepő, hogy a fenti termékeket tartalmazó kosár drágult a legnagyobb mértékben, 3,9 százalékkal. Hogy az infláció éves bázison csak 0,4 százalékos volt szemben az előző két hónap 0,5 és 0,6 százalékos drágulásával, az annak köszönhető, hogy az élelmiszerek árának növekedése kis mértékben lassult, illetve a dízel ára is jól alakult a nyár második hónapjában (a benzinről ezt nem mondhatjuk el).

Egyre gyorsuló ütemben drágulnak viszont a tartós fogyasztási cikkek, amely mögött vélhetően a kereslet növekedése áll. Ezt jól mutatják a kiskereskedelmi statisztikák is.

Szász Péter
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.