2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

A környezetvédelmi termékdíj módosítása miatt, ezért halasztást kérnek az ágazati szereplők.

A zsemle 5 forinttal drágulna, amennyiben januártól bevezetik a környezetvédelmi termékdíj-törvény módosítását a műanyag zacskók, evőeszközök, egyéb termékek esetében, de sok más alapvető élelmiszer ára is emelkedne, ezért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több tagozatának kiforrott, egybehangzó álláspontja szerint egy későbbi időpontban kellene bevezetni a termékdíjat. Erről Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának vezetője beszélt a blogstar.hu oldalnak.

Szatmáry-Jähl AngélaSzatmáry-Jähl Angéla

A díj új számítási alapjának hatályba lépését a kiskereskedelem, azon belül is főleg a napi cikkeket árusító kis alapterületű boltok, büfék sínylenék meg a tagozatvezető szerint. Akár vállalkozások megszüntetésére is sor kerülhetne emiatt.

Az Mfor számításai szerint az említett termék, a zsemle esetében ezt azt jelentené, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberben mért 23 forintos átlagára 28 forintra emelkednek.

A kereskedelem nem lesz képes lenyelni ezt a költségnövekedést, vagyis emelni kell a fogyasztói árat. A megváltozott alapanyagú csomagoló termékek – amelyeknek kedvezne a törvényi változás – piaca viszont még nem elég nagy, hogy ellássa a növekedő igényeket. A hazai ipart támogató intézkedésekkel, pályázati lehetőségekkel kellene fejleszteni ezt az iparágat a tagozatvezető szerint.

A kamarai vélemény szerint a kereskedelmi ágazatnak nem volt ideje felkészülni az új helyzetre – az ezzel kapcsolatos jogalkotási szándékot szeptemberben jelezte a kormány – ezért azt próbálják elérni, hogy a januári időpontnál később kelljen fizetni a díjat.

A törvénymódosítást a nyomdaipar is kifogásolja, mert a reklámhordozó papírok után fizetendő díj is jelentősen emelkedik, amibe belerokkanhatnak a nyomdák – írta a 24.hu.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.