3p

Garanciának tartja a stabilitásra és a fejlődésre Veszprém polgármestere a város 2023-as költségvetésének tervezetét, amelynek főösszege 49,6 milliárd forint.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a nehéz gazdasági helyzet ellenére 2023-ban sem tér le a fejlődési pályáról Veszprém, a város a teljes költségvetés 50,3 százalékát fordítaná fejlesztésekre.

Rámutatott arra, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális eseményei turisztikailag is vonzóbbá teszik a várost, és számos beruházás is lezárul az idén.

Sok turistát várnak a Veszprémi várba is. Fotó: Depositphotos
Sok turistát várnak a Veszprémi várba is. Fotó: Depositphotos

A polgármester ezek között említette az egykori gyermekkórház, a Ruttner-ház és Auer Lipót szülőházának megújítását, valamint a Zöld Város programot. Hozzátette: a forrás rendelkezésre áll az egykori Kiskuti-csárda felújítására is, amelyre hamarosan kiírják a feltételes közbeszerzési eljárást.

Porga Gyula jelezte: folytatódik az útfelújítási program, például a József Attila utca és a Csermák lépcső megújításával, megépítik a Gyulafirátótra vezető kerékpárutat, a város legnagyobb lakótelepén pedig fejlesztik a közparkot.

Hangsúlyozta: továbbra sem engednek az intézmények 25 százalékos energiamegtakarítási céljaiból, de a magasabb energiaárak fedezete - amely 1,4 milliárd forinttal több a tavalyinál - rendelkezésre áll a büdzsében. Így március elsejével megszűnik az érintett intézmények tavaly ősszel bejelentett szűkített nyitvatartási rendje - jelentette be Porga Gyula.

Kiemelte: a helyi járatú autóbuszpark korábbi teljes megújítása után az idén a közvilágítás lámpáit teljes egészében LED-es fényforrásokra cserélik Veszprémben, ez az energiamegtakarítás mellett az üzembiztonságot is szolgálja.

Porga Gyula szerint a fejlesztések mind azt mutatják, hogy az idei büdzsé egy fenntarthatóan fejlődő, zöld város költségvetése lesz.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a városban működő gazdasági társaságok teljesítményének köszönhetően az adóbevételek 2,4 milliárd forinttal növekedtek a tavalyihoz képest.

A költségvetési tervezetben a működési kiadások 24,4 milliárd forintot tesznek ki, ennek 21 százalékát fordítanák városműködtetésre, 20 százalékát közművelődésre és kultúrára, 16 százalékát köznevelési feladatokra, 13 százalékát szociális és egészségügyi feladatokra, szintén 13 százalékát állami kötelezettségekre, 11 százalékát igazgatási, gazdasági és informatikai feladatokra, 6 százalékát sportcélokra.

Porga Gyula arról is tájékoztatott: a büdzsé tervezete arra is tartalmazza a forrást, hogy a 65 éven felüliek körében bővítsék a lakásfenntartási támogatást.

A tervezetet a pénteki benyújtás után az önkormányzat bizottságai tárgyalják, a költségvetést a képviselő-testület február utolsó hetében fogadhatja el.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!