5p

Veszprémben már visszaszámlálást tartanak, hiszen a Balaton-Bakony régióval a város lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa, ennek érdekében már javában folynak az előkészületek. Most rendezvényszervezésre találták meg a közbeszerzés nyerteseit, így nettó 581 millió forintnak lett gazdája.

Az Európai Uniós közbeszerzési értesítő szerint most a rendezvényszervezést bonyolító cégek vannak meg, így Veszprém rendezvénytechnikai szolgáltatásokra és eszközökre 2024. június 30-ig nettó 581 millió forintot fog elkölteni az alábbi bontásban:

  1. Produkciós technika: 161 millió forint
  2. Háttértechnika: 190 millió forint
  3. Személyzet: 70 millió forint
  4. Szállás: 50 millió forint
  5. Személyszállítási szolgáltatás: 40 millió forint
  6. Catering szolgáltatás: 70 millió forint

Veszprémben megkezdődött a visszaszámlálás. Bal oldalt a város polgármestere, Porga Gyula, jobb oldalon Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter 2022. október 14-én. Fotó: Facebook
Veszprémben megkezdődött a visszaszámlálás. Bal oldalt a város polgármestere, Porga Gyula, jobb oldalon Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter 2022. október 14-én. Fotó: Facebook

A nyertes cégek főbb feladatai közé tartozik többek közt a szükséges rendezvénytechnika biztosítása és üzemeltetése szakszemélyzettel, az ideiglenes felépítmények berendezésének biztosítása és a rendezvényekhez kapcsolódó különböző szolgáltatási területek biztosítása négy fő projektben, melyek a következők:

  • Nagy Megnyitó, 2023. január 21., Várnegyed. Az ünnepélyes, szórakoztató, populáris, és látványos esemény a város hagyományaira támaszkodik, és kreatív módon, utcabál hangulatban mutatja be az EKF céljait, Veszprém és a régió értékeit hirdeti. Várható létszám: 20 000 fő.
  • Music Colours Festival - EMU kórustalálkozó, 2023. május 27-31. Az esemény Veszprémen kívül még négy balatoni településen zajlik. Várható létszám: 10 000 fő.
  • MAHLER - Ezrek szimfóniája, 2023. nyáron. Az Operaház zenekarával, kórusával, veszprémi kötődésű szólistákkal és a régió kórusainak közreműködésével. Várható létszám: 5000 fő.
  • Chachonne Fesztivál, 2023. október 19 -21. A tíz helyszínen zajló esemény a Chachonne köré szerveződik, amely a XVI. század végén Spanyolországban megjelent, újvilági eredetű, gyakran gúnyos szöveggel és szuggesztív mozdulatokkal kísért gyors táncdal. Várható lészám: 5000 fő.

A több, mint félmilliárd forint értékű megbízást a Berill Reklámstúdió Kft., és az Eventgallop Kft. nyerte meg. Mindkét cég veszprémi székhelyű, s mindkettőnél a nettó árbevétel az elmúlt években épp tavaly lett a legmagasabb.

A Berillnek 353 millió forint, az Eventgallopnak jóval szerényebb, 60 millió forint volt a forgalma. Érdekesség, hogy az Eventgallop egyik tulajdonosa a Fintor Kft., amely a budapesti Akvárium klubban is érdekelt.

Eddig ennyibe került Veszprém, s itt még nincs vége

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy Pacsay Attila zeneszerző fogja megkomponálni az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) veszprémi megnyitójának zenei aláfestését, amelyre 30 millió forintot kap. A veszprémi születésű művész szerezte a 2007-ben Oscar-díjra is jelölt Maestro című magyar animációs rövidfilm, illetve a 2019-ben Emmy-díjra jelölt Trezor című magyar történelmi thriller zenéjét is.

Az idén májusban alapított Izzóvízió Kft. fogja az audiovizuális látványelemeket nyújtani a fesztiválsorozat kapcsán. A 8-10 perces alkotásokat Veszprém kilenc helyszínén fogják vetíteni. A szerződést 770 ezer euróról, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 320 millió forinton kötötték.

Nyáron hotelfejlesztési pénzeket osztottak ki Veszprémben a 2023-as eseménysorozat miatt, mert rájöttek, hogy nincs elég négycsillagos szoba Veszprémben. Három hotel (Olivia Hotel és Étterem, Hotel História Malomkert és Betekints Wellness és Konferencia Hotel) összesen 800 millió forintot kapott kapacitásbővítésre az EKF program költségvetéséből. Az Átlátszó cikke szerint a pénzek nagy részét egy szűk, önkormányzattal jó kapcsolatot ápoló kör vitte el.

A 111 milliárdra drágult programsorozat megszervezésével a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t bízták meg, ez a cég döntött arról is, hogy kik részesülnek a 800 millió forintból. A cég több mint 60 százaléka a fideszes vezetésű veszprémi önkormányzaté. A három szálloda bővítéséhez saját tőke is kellett, összesen csaknem 1,8 milliárd forintot költenek a beruházók, amelyből nyolcszázmillió forint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatása.

Ősszel pedig az derült ki, hogy a propaganda-videófilm gyártására írt ki közbeszerzési eljárást a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., amelynek nyertese az UMBRELLA Kreatív Műhely Kft., ők készíthetik el az imázsfilmeket nettó 363 millió forintért. Szintén az Átlátszó írta meg, hogy

a kiírás szerint egyes videók a kultúrát fogyasztó felső- és középosztályt célozzák meg, az alsóbb társadalmi csoportokat nem kívánják megszólítani.

A lap szerint a veszprémi EKF-ről már korábban kiderült, hogy az nem feltétlenül a programokról fog szólni. A 88,5 milliárdos keretből 67,4 milliárdot – csakúgy, mint anno Pécsett – infrastrukturális fejlesztésekre (többek között a Ruttner-ház felújítása, az egykori gyermekkórház kulturális központtá alakítása, vagy a Várkertben található egykori Simoga-ház melléképületeinek átalakításával háromszintes multifunkcionális létesítmény kialakítása) szórnak szét, miközben a város fideszes polgármestere nem győzi hangsúlyozni, hogy az ő EKF-programjuk nem az infrastruktúra-fejlesztésre fókuszál.

Később az is világos lett, hogy a szervező cég 22 milliárd forint plusztámogatást kapott, ám digitális múzeumra még ezzel együtt sem futja. Az EKF évében így csak egy 120 férőhelyes parkoló lesz a 661 millió forintból megvásárolt veszprémi telken.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!