<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt olyan energiaspórolási megoldásokra utalt egy sajtótájékoztatón, mely az EU elképzeléseivel egybevág, de az Orbán-kormány zöldítési terveiben alig kap helyet.

Sajtótájékoztatót tartottak a Párbeszéd 2021. évi kongresszusát követően szombat délután, ahol az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter vitte el a showt. Bár a sajtóesemény lényegi része az lett volna, hogy röviden - alig több mint felsorolásszinten - bemutassák a Párbeszéd listájának első tíz helyezettjét, akikről most állapodtak meg, a hódmezővásárhelyi polgármester ezt az alkalmat is rövid, de ütős MZP-kampányeseménnyé formálta.

Az elsőként beszédet mondó Márki-Zay először megnyugtatta azokat, akik attól tartottak, hogy az ellenzéki egység repedezik: "hálistennek ilyen nincs," sőt, az ellenzék egysége "napról napra erősödik." Jövő tavaszi győzelme esetére zöld, igazságos és szolidáris Magyarországot ígért. És itt jött el az újabb hangzatos, a Fidesz szólamát kifordító ígéret.

Az igazsgátalanságról szólva ugyanis kiemelte a rezsicsökkentésben rejlő igazságtalanságot, amit, mint mondta, majd ők ki fognak javítani. Nem megszüntetni fogják a rezsicsökkentést (mint ahogy azzal a Fidesz támadja az ellenzéket - a szerk.), hanem valódivá teszik.

"Egy olyan rezsicsökkentést képviselünk, amit Hódmezővásárhelyen bemutattunk, ahol szemben azzal a 20 százalékos árcsökkentéssel és -befagyasztással, amit Orbán Viktor csinált, mi 77 százalékkal is tudtuk csökkenteni Hódmezővásárhelyen az idősek otthonának az energiafogyasztását."

A 20 százalékot lehetett volna tovább is csökkenteni, amikor a világpiaci árak lehetővé tették, de Orbán Viktor nem csökkentette, mondta Márki-Zay. A különbözetből pedig fideszes cégek gazdagodtak, mondta.

 

"Szemben a 77 százalékkal, amit nem kell megfizetni az adóforintokból, most, hogy az energiaárak feljebb mentek, hiszen az egy el nem fogyasztott, valódi zöldenergia."

A fentiekben Márki-Zay a vásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthona korszerűsítésére utalt. Ez október végére készült el, és november közepén adták át. 700 millió forintot fordítottak a modernizálására: kiépítették a homlokzat és a födém hőszigetelését, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert, valamint napelemes rendszert telepítettek. Vagyis valóban, pontosan azt csinálták, amit az Európai Unió látni szeretne a a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzeiért cserébe, és amire az Orbán-kormány a leadott stratégia szerint alig fordít figyelmet.

Márki-Zay folytatta: az uniós forrásokból - itt tehát feltehetőleg az RRF pénzeire gondolt, mely kifizetése egyelőre csúszik, és mely összeget ezért az Orbán-kormány a központi költségvetés terhére előfinanszíroz - nem 20, hanem akár 77 százalékos rezsicsökkentést is el lehet érni. Márki-Zay aztán hozzáfűzte:

"A legnagyobb rezsicsökkentés viszont a korrupció kikapcsolása, ami átlagosan 30-40 százalékot fog levenni minden állami kiadásból."

A Párbeszéd-lista első tíz helyezettje egyébként: Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Kocsis-Cake Olivio, Berki Sándor, Jakál Adrienn, Béres András, Szabó Zsolt, Szabó Tímea, V. Naszályi Márta, Barabás Richárd. Karácsony listavezetősége szimbolikus, mint elmondta, nem tervez átülni a parlamentbe, marad főpolgármester.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.