Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Tiszai Balázs Tiszai Balázs

A kormány a nemrég elérhetővé tett, az uniós helyreállítási alap pénzeinek elköltését részletező stratégiája szerint a következő évtizedekben nagy hangsúlyt fektet majd a hazai energiatermelés kizöldítésére. A klímaváltozás elleni harcot és az uniós előírásokat szolgáló koncepció azonban lényegében csak a napenergiás fejlesztésekre koncentrál, és egyáltalán nem számol a szélenergiával. Az Energiaklub szerint ezzel óriási lehetőség marad ki, ráadásul úgy, hogy az indok, amivel a stratégia a szélenergia mellőzését magyarázza, hamis.

Április közepén vált elérhetővé a kormány teljes stratégia-tervezete az uniós helyreállítási alap (RRF) pénzeinek felhasználásáról. Ebben nagy hangsúlyt fektettek az ország energiatermelésének kizöldítésére, fő célként azt jelölték meg, hogy 2030-ig 90 százalékban karbonsemlegessé alakítják a villamosenergia-termelésünket, új fejlesztésként elsősorban napelemek telepítésével. (Azóta az is kiderült, hogy Orbán Viktor inkább mégse hívná le a teljes, 5800 milliárd forintnyi összeget, és megelégedne annak 43 százalékával: az egészből a kormány a hitel részt most nem, csak a vissza nem térítendő támogatást kéri, hivatalosan azért, hogy ne adósodjon el jobban az ország. Úgy hírlik, a tervmódosításnak a beígért egyetemfejlesztések látják a kárát.)

A stratégiában nem csak az a sajátos, hogy mennyire intenzíven a napenergia-fejlesztésekre koncentrál, hanem az is, hogy - a kormány irányához idomulva - teljesen elzárkózik a szélenergia-fejlesztésektől. Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ szerint ezzel óriási lehetőség marad ki a hazai energiazöldítésben, ráadásul az indok, amit a stratégia a szél mellózésére felhoz, téves.

Jó a napelem, de önmagában kevés lesz

Jelenleg az itthon megtermelt villamos energia 60 százalékban emissziómentes, ennek javát a Paksi Atomerőmű adja. A stratégiában nincs külön jelezve, de minden bizonnyal a jelentős csúszással épülő, majd valamikor üzembe álló Paks2-vel is számolnak a jövő évtizedek energiatermelésében, vagyis a megcélzott, 90 százalékban emissziómentes energia nagy részét a továbbiakban is Paks adná, az atomerőművi termelés egészülne ki a napelemek termelésével.

A stratégia azzal számol, hogy Magyarország beépített fotovolatikus kapacitása a jelenlegi 1800 megawattosról 2030-ra meghaladja a 6000 megawattot, 2040-re peig megközelítse a 12 000 megawattot. De a kapacitás csak egy dolog, a lényeg az, hogy a napelemek ténylegesen mennyi energiát képesek megtermelni a gyakorlatban.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.