2018. május 17. 14:13
mfor.hu

A K&H elemzője szerint a kormánynak választania kell az ígéretei közül.

Az egy számjegyű szja bevezetése a 2018-as számok alapján több mint 800 milliárd forint lyukat ütne a büdzsén. Ez a GDP 2 százalékát tenné ki - állítja Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője mai kommentárjában.

Németh Dávid Németh Dávid

Az elemző szerint az eddig elhangzott, megismert kormányzat ígéretek számos jelentős változást eredményeznének a gazdaságpolitikában. Ugyanakkor a lépések volumene miatt nem tűnik reálisnak, hogy a következő négy évben valamennyi intézkedésre sor kerüljön.

Németh Dávid felidézte, az adó mellett az oktatásban és az egészségügyben is több forrást ígér a kormány, úgy, hogy közben csökkenteni akarják a költségvetés hiányát.

Azért van pár lehetőség a kieső bevételek pótlására. A gazdaság növekedése, illetve az adóbeszedés hatékonyságának javítása több bevételt hoz a költségvetésnek. A cigaretta, az üzemanyag vagy a szeszes italok jövedéki adója is emelkedhet. A kiadási oldalon pedig a központi igazgatás szűkítése, a beruházások visszafogása képzelhető el. Szóba jöhet még a kamatkiadások csökkentése is, bár ez a mostani kamatkörnyezetben nem egyszerű, mert az állampapír-piaci hozamok emelkednek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.