4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

2016-ban összesen 8 milliárd forint ment el a költségvetésből határon túli sportfejlesztésekre, a költekezéssel idén sem állt le a kormány, 3,5 milliárdot már kiszórtak.

Az Orbán-kormánynak különösen fontos a sport és a foci, ami részben abban nyilvánul meg, hogy szinte egymás hegyén-hátán nőnek ki a földből az újabb közpénz-emésztő stadionok és sportcsarnokok. A sportrajongás egy újabb fejezetét jelentheti, hogy a kormány egy ideje már a határon túli területeken is terjeszkedik, és egyre több esetben nyújt támogatásokat akadémiákhoz a magyar költségvetésből.

Ezt támasztja alá a múlt héten benyújtott zárszámadási törvény is, melynek egyik melléklete a nemzetpolitikai, határon túli feladatokra fordított forrásokat összegzi. Eszerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről összesen 8 milliárd forintnyi támogatás ment el tavaly a határon túli sportfejlesztésekre. Egymilliárd forintban részesült:

  • a Munkácsi Labdarúgó Akadémia,
  • a Csíkszereda Sport Akadémia,
  • a Sepsiszentgyörgy Sport Akadémia,
  • az Eszék Sport Akadémia (mely Mészáros Lőrinc tulajdonában van),
  • és a Dunaszerdahely Sport Akadémia.

A Délvidék Sport Akadémia pedig ennek tripláját, 3 milliárdot kapott.

(Fotó: MTI)

A munkácsi fociakadémia a fejlesztési miniszter, Seszták Miklós számára bírhat különös jelentőséggel. Munkácson ugyanis a kisvárdai fociakadémia egyik "telephelyét" fogják a magyar állam segítségével létrehozni.

A csíkszeredai akadémia sem áll túlságosan távol Mészáros Lőrinctől, hiszen a csíkszeredai klub egyrészt partnere a felcsúti csapatnak, másrészt Mészáros gyakran támogatja, aminek köszönhetően díszpolgárrá is avatták. A tavaly juttatott 1 milliárd azonban nem az első magyar állami dotáció volt, korábban az ottani utánpótlás-nevelés már kapott 1 milliárdot. Ezt akkor Mészáros még 300 millióval megtoldotta. Mészáros horvát fociakadémiája sem maradhatott ki az állami pénzszórásból, így megkapta a maga egymilliárd forintját, melyet egy új stadion építésébe fognak beleforgatni.

Dunaszerdahely is kapott egymilliárdot az akadémiájára, és bár nem teljes egészében állami pénz, de a MOL névadó szponzorként nagyjából 620 millió forintnak megfelelő euróval támogatta a stadionépítést.

Ezeken azonban bőven túltesz a Délvidék Sport Akadémiának juttatott 3 milliárd forint. Az akadémia a pénzről való döntés pillanatában még nem is létezett, azt lényegében az állami támogatásból fogja létrehozni a szerb harmadosztályú együttes, a Topolya. A pénzt telekvásárlásra és focipályák kialakítására használták fel az eredeti elképzelések szerint.

Idén sem áll le a pénzosztás

A határon túli focisták kinevelésével idén sem állt le a kormány, hiszen már több akadémia is kapott pénzt Orbánéktól. A Magyar Közlönyben megjelent határozatok alapján

  • a felvidéki fociakadémia létrehozására 1,45 milliárdos,
  • a komáromi stadionépítésre 1,8 milliárdos,
  • a székelyföldi labdarúgó akadémiának pedig 240 milliós támogatást adott a kormány.
Így idén 3,49 milliárd forint ment el a határon túli focisták fejlődésére, kinevelésére a tavalyi 8 milliárd után. Vagyis 1,5 év alatt közel 11,5 milliárdról beszélhetünk.

Miért jó pénzelni a határon túli focit?

"A határon túli magyarok sportolási igényeinek minél teljesebb körű, a mai kor követelményeinek megfelelő kiszolgálása érdekében támogassuk új sportlétesítmények építését, a meglévők felújítását, korszerűsítését, továbbá, hogy ezzel elősegítsük a tehetséges határon túli fiatalok sport iránti elköteleződését, a lakosság számára pedig az egészséges, mozgásban gazdag életmód kialakításának lehetőségét" - válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy korábbi megkeresésünkre.

Hozzátették, "a többségében magyar lakta területekre történő határon átnyúló kiterjesztésével létrejöhet egy nemzetközi, ugyanakkor a hazai utánpótlás-nevelési rendszer sportszakmai pillérein alapuló együttműködés, amely közép-hosszú távon a hazai utánpótlásbázis növelését segíti elő perspektívát adva az akadémistáknak a magyarországi egyesületek irányába történő továbblépésre és szakmai fejlődésre."

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!