2017. március 17. 06:38

A kórház miatt huzakodik a kormány és a kerület.

Évtizedek óta parlagon hever a XV. kerületben egy értékes telek, amelyen valamikor az orosz katonák ellátását biztosító egészségügyi intézmények működtek. Mára teljesen lepusztult az ingatlanállomány, csak az egyik, felújított tömbben folyik még a mai napig is egészségügyi ellátás, melyben természetesen már nem idegen hadsereg katonái, hanem a helyi lakosok részesülnek.

A kerület hosszú ideje keresi a megoldást a terület hasznosítására. Aktuálisan egy olyan terv van asztalon, amely a hagyományos kínai orvoslás előtt nyitná meg az intatlan kapuját. Erről egyeztet már egy ideje a magyar és a kínai kormány.

Korábban az érintett ingatlanon meglévő állami tulajdon a XV. kerülethez került, most azonban négy épület tulajdonjoga és a hozzáju tartozó terület használati joga visszakerült az államhoz. Ezt a kormány azzal magyarázta, hogy a nagy volumenű projekt végrehajtásához az önkormányzat nem rendelkezik elegendő erőforrással.

Egy szocialista képviselő, Horváth Imre most azt kifogásolja, hogy a projekt kifutása még a kormány előtt sem ismert, csupán szándéknyilatkozat született arról a kínai és a magyar felek között. Ráadásul az épületek visszavételekor a kormány nem hajlandó elismerni az azok megóvására, rehabilitációjára fordított helyi kiadásokat.

A kormány álláspontja szerint azonban ilyen kötelezettség nem terheli. A projekt előkészítése pedig folyamatban van, azonban számos akkreditációs és engedélyezési eljárást kell még lezárni, mielőtt a Közép- és Kelet-európai Hagyományos Kínai Orvoslás Oktató, Gyógító és Kutató Központ megkezdi működését.

mfor.hu