TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) kedden tiltakozó demonstrációt tartott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium épülete előtt, mert szerintük az autóbusz- és teherautó-vezetők korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatos jogszabály több pontban diszkriminatív.

Korcsolayné Kovács Krisztina, az érdekképviselet elnöke elmondta:  elfogadhatatlannak tartják, hogy a buszok típusától függjön, hogy a járművezető igénybe veheti-e a korkedvezményes nyugdíjat vagy sem. A tiltakozó eseményen mintegy ötszáz, a menetrendszerinti buszközlekedésben dolgozó volános, illetve BKV-s buszvezető, tehergépjármű vezető, illetve karbantartó vett részt.

A demonstráció végén a KKSZ elnöke petíciót nyújtott át Herczog Lászlónak, az SZMM szakállamtitkárának, amiben követelik a típusfüggőség eltörlését, a karbantartók, és a nemzetközi árufuvarozást végző teherautó vezetők felvételét a korkedvezményre jogosító jegyzékbe, és azt is, hogy a kormány vonja vissza a jelenlegi jogszabály módosítási tervezetét, és kezdeményezzen egyeztetést az Ágazati Párbeszéd Bizottságokon belül a korkedvezményes nyugdíjról.

Herczog László elmondta: nem lehet cél az, hogy olyan munkahelyek működjenek, amelyek egészségkárosodást okoznak a munkavállalóknak, ezért a korkedvezmény-biztosítási járulékkal a munkahelyeket érdekeltté akarják tenni, hogy tegyék egészségessé a munkakörülményeket. Ha ezt elérik, akkor ott már nem kell fizetni ezt a járulékot. Másrészt a szakállamtitkár emlékeztetett arra, hogy mára kialakult egy tarthatatlan helyzet, hogy a nyugdíjba menők 94 százaléka nem éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt, amin a kormányzat szintén változtatna.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint nincs különbség a buszok vezetése között, mert mindegyikben megterhelő a folyamatos vezetés, az állandó ülő testhelyzet, a folyamatos rázkódás, a szoros menetidő, és a megnövekedett közúti járműforgalom miatti stressz. Ezeket a munkakörülményeket pedig nehéz kiküszöbölni, és egészségesebbé tenni.

MTI/Menedzsment Fórum 

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.