2007. október 30. 13:19

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) kedden tiltakozó demonstrációt tartott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium épülete előtt, mert szerintük az autóbusz- és teherautó-vezetők korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatos jogszabály több pontban diszkriminatív.

Korcsolayné Kovács Krisztina, az érdekképviselet elnöke elmondta:  elfogadhatatlannak tartják, hogy a buszok típusától függjön, hogy a járművezető igénybe veheti-e a korkedvezményes nyugdíjat vagy sem. A tiltakozó eseményen mintegy ötszáz, a menetrendszerinti buszközlekedésben dolgozó volános, illetve BKV-s buszvezető, tehergépjármű vezető, illetve karbantartó vett részt.

A demonstráció végén a KKSZ elnöke petíciót nyújtott át Herczog Lászlónak, az SZMM szakállamtitkárának, amiben követelik a típusfüggőség eltörlését, a karbantartók, és a nemzetközi árufuvarozást végző teherautó vezetők felvételét a korkedvezményre jogosító jegyzékbe, és azt is, hogy a kormány vonja vissza a jelenlegi jogszabály módosítási tervezetét, és kezdeményezzen egyeztetést az Ágazati Párbeszéd Bizottságokon belül a korkedvezményes nyugdíjról.

Herczog László elmondta: nem lehet cél az, hogy olyan munkahelyek működjenek, amelyek egészségkárosodást okoznak a munkavállalóknak, ezért a korkedvezmény-biztosítási járulékkal a munkahelyeket érdekeltté akarják tenni, hogy tegyék egészségessé a munkakörülményeket. Ha ezt elérik, akkor ott már nem kell fizetni ezt a járulékot. Másrészt a szakállamtitkár emlékeztetett arra, hogy mára kialakult egy tarthatatlan helyzet, hogy a nyugdíjba menők 94 százaléka nem éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt, amin a kormányzat szintén változtatna.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint nincs különbség a buszok vezetése között, mert mindegyikben megterhelő a folyamatos vezetés, az állandó ülő testhelyzet, a folyamatos rázkódás, a szoros menetidő, és a megnövekedett közúti járműforgalom miatti stressz. Ezeket a munkakörülményeket pedig nehéz kiküszöbölni, és egészségesebbé tenni.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.