<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Jelentős összegű kedvezménytől kell elbúcsúznia négy év múlva harminc vállalatnak, így 2012-től lényegében teljes összegű társasági adót kell fizetniük. Fennállhat annak a veszélye is, hogy lesz, aki inkább elköltözik Magyarországról egy másik államba, ahol még járnak a kedvezmények, írja a Napi Gazdaság.

Nem árt alaposan felkészülni arra, hogy 2011-ben jelentős összegű társaságiadókedvezmény-tömeg fog kifutni, vagyis több vállalatnak lényegében új adókötelezettsége keletkezik. A európai uniós csatlakozási tárgyalások során ugyanis Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy idővel kifuttatja a százszázalékos társaságiadó-kedvezményeket. A visszaszámlálás 2002-ben indult.

Jelenleg harminc olyan cég működik Magyarországon, amely akár teljes társasági adójának megfelelő kedvezményben részesülhet. Ez azoknak a cégeknek jár, amelyek 2002-ben vagy korábban elkezdett beruházást hajtottak végre legalább hárommilliárd, illetve tízmilliárd forint értékben, emellett száz, illetve ötszáz alkalmazottat vettek fel és tartottak meg a korábbi létszámon túl.

Ami a nagy összegű kedvezmények kifutását illeti: komolyan fel kell készülni arra az időszakra, amikor az érintett társaságoknak már meg kell fizetniük a társasági adót. Akár az a lehetőség is fennállhat ugyanis, hogy bizonyos vállalatok továbbköltöznek a kedvezmény lejárta után.

A döntésüket persze befolyásolja, hogy a költözés jelentős beruházást és költséget jelent. Leginkább talán a bérmunkában itt gyártó vállalatok mérlegelhetik ezt a lehetőséget, őket a növekvő élőmunka-költségek is hátrányosan érinthetik – mondta el a Napi Gazdaságnak Gerhát Mihály, a KPMG adómenedzsere. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.