<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jelentős összegű kedvezménytől kell elbúcsúznia négy év múlva harminc vállalatnak, így 2012-től lényegében teljes összegű társasági adót kell fizetniük. Fennállhat annak a veszélye is, hogy lesz, aki inkább elköltözik Magyarországról egy másik államba, ahol még járnak a kedvezmények, írja a Napi Gazdaság.

Nem árt alaposan felkészülni arra, hogy 2011-ben jelentős összegű társaságiadókedvezmény-tömeg fog kifutni, vagyis több vállalatnak lényegében új adókötelezettsége keletkezik. A európai uniós csatlakozási tárgyalások során ugyanis Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy idővel kifuttatja a százszázalékos társaságiadó-kedvezményeket. A visszaszámlálás 2002-ben indult.

Jelenleg harminc olyan cég működik Magyarországon, amely akár teljes társasági adójának megfelelő kedvezményben részesülhet. Ez azoknak a cégeknek jár, amelyek 2002-ben vagy korábban elkezdett beruházást hajtottak végre legalább hárommilliárd, illetve tízmilliárd forint értékben, emellett száz, illetve ötszáz alkalmazottat vettek fel és tartottak meg a korábbi létszámon túl.

Ami a nagy összegű kedvezmények kifutását illeti: komolyan fel kell készülni arra az időszakra, amikor az érintett társaságoknak már meg kell fizetniük a társasági adót. Akár az a lehetőség is fennállhat ugyanis, hogy bizonyos vállalatok továbbköltöznek a kedvezmény lejárta után.

A döntésüket persze befolyásolja, hogy a költözés jelentős beruházást és költséget jelent. Leginkább talán a bérmunkában itt gyártó vállalatok mérlegelhetik ezt a lehetőséget, őket a növekvő élőmunka-költségek is hátrányosan érinthetik – mondta el a Napi Gazdaságnak Gerhát Mihály, a KPMG adómenedzsere.