<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az adóhatóság kötelessége 2008. januártól, hogy a nyugdíjasok éves, minimálbért meghaladó jövedelméről értesítést küldjön a nyugdíjfolyósítónak - ezt egy 2006-ban hozott törvény teszi kötelezővé.

Az Országgyűlés még 2006-ban egy csomagban módosított több pénzügyi tárgyú törvényt, és az új szabályok többségét 2007 első napjától kellett alkalmazni. Az adózás rendjéről szóló törvényt módosító két szabály viszont csak 2008. január 1-én lép hatályba.

Az első szabály szerint az adóhatóság a nyugdíjas státusszal rendelkező magánszemélyre vonatkozó tárgyévi nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelmi adatokat összesíti. Amennyiben az éves járulékalapot képező összesített jövedelem meghaladja az év első napján érvényes minimálbér összegének tizenkétszeresét (ez az éves keretösszeg), úgy arról a nyugdíjfolyósító szervet értesíti (a törvény szóhasználatával: adatszolgáltatást teljesít).

A másik szabály szerint az adóhatóság - elektronikus úton - hivatalból átadja a nyugdíjas magánszemélyre vonatkozó tárgyévi nyugdíjjárulék-alapot képező összesített jövedelmi adatokat a nyugdíjfolyósító szerv részére abban az időpontban, amikor a magánszemély tárgyévi nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelme meghaladja az éves keretösszeget.

MTI/Menedzsment Fórum