2017. március 19. 08:50

Hétfőtől könnyebb lesz eligazodni a sarki piacon.

Holnaptól már minden információt be tud szerezni a vásárló a piacokon, amikor a tojások között válogat. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai tájékoztatása szerint ugyanis módosult az erre vonatkozó rendelet, ami a vásárlók és a hazai tojástermelők érdekeit is védi, amikor egyértelmű tájékoztatásra kötelezi a kiskereskedőket.

A szabályozás módosítására azért volt szükség, mert a kiskereskedelemben gyakorlattá vált, hogy a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat az előírtnál kisebb méretben jelölték, ami a szaktárca szerint alkalmas a vevők megtévesztésére.

A hétfőtől életbelépő rendeletmódosítás szerint a tojás egységárát jelző számértéket az eladási, darabár számértékével azonos méretben kell ezentúl feltüntetni. Így a vásárlók számára azonnal összehasonlítható lesz az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral.

Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest.

A rendeletmódosítás egyúttal a hazai tojástermelők érdekeit is védi, hiszen az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kisméretű (A-minőségű, ipari) tojás importja, ami sok esetben - a látszólagosan olcsóbb eladási ára miatt - hátrányosan érintette a magyarországi gazdák által termelt, magasabb kategóriába sorolt tojások értékesítését.

Februárban egyébként a 10 darabos kiszerelésű tojás átlagos fogyasztói ára 359 forint volt, a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint.

mfor.hu